Geef waterstof een kans!

Source: R.J. (Remco) DijkstraĀ i, published on Friday, September 5 2014, 4:27.

Op 4 september jl. was ik bij het BNR-mobility debat aanwezig, samen met vertegenwoordigers van de Nederlandse pomphouders en autofabrikant Hyundai. Stelling waarover we debatteerden: waterstof heeft subsidie nodig! Namens de VVD heb ik duidelijk gemaakt dat de overheid geen subsidies moet geven, maar de markt zijn werk moet laten doen.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Rijden op waterstof is een relatief nieuwe techniek. Voordeel hiervan is dat het nauwelijks uitstoot van schadelijke stoffen, zoals CO2 en fijnstof, heeft. Daarnaast is het als alternatief voor fossiele brandstoffen een mogelijkheid om minder afhankelijk te worden van Rusland en het Midden-Oosten. In Nederland rijden er momenteel nog maar een paar auto's op waterstof en in een aantal steden rijdt het openbaar vervoer al op waterstof. Deze week opende staatssecretaris Mansveld het eerste openbare waterstofstation in Nederland. De vraag die nu rijst is of het rijden op waterstof gestimuleerd moet worden door de overheid, bijvoorbeeld met subsidies of fiscale voordelen.

Wat de VVD betreft is het antwoord daarop nee. Rijden op waterstof is een kansrijke techniek. Innovatie is de motor van onze economie en het is fantastisch om te zien wat de sector tot nu toe heeft bereikt met waterstof! Maar een succesvol product heeft geen subsidie nodig. De markt is veel beter dan de overheid in staat om te bepalen welke innovaties mogelijk en kansrijk zijn. De overheid stelt doelen (zoals CO2-reductie of schoner en zuiniger), maar markt en consumenten bepalen de middelen (bijvoorbeeld waterstof, groengas, elektrisch rijden). Subsidies en fiscale stimulering dragen vaak niet bij aan de doelen, zo is ook gebleken bij het stimuleren van elektrisch rijden.

Waar de overheid wel haar steentje bij kan dragen, is in het wegnemen van belemmeringen die de ontwikkeling van rijden op waterstof remmen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bestuurlijke belemmeringen, maar ook overbodige regelgeving. Daarnaast moet de Nederlandse overheid ervoor waken dat er binnen Europa een gelijk speelveld blijft bestaan, zodat sectoren het maximale uit zichzelf naar boven kunnen halen. De overheid moet dus niet kiezen voor technologie, maar technologie en innovatie de kansen geeft die het verdient. Alleen zo kunnen succesvolle markten zoals die van waterstof, zich echt duurzaam ontwikkelen!

Luister hier het BNR Mobility debat terug.