Nieuw Worldlog Marianne Thieme - Main contents
Het is vijf voor twaalf als het gaat om ons platteland. En dat heb ik dan ook laten weten aan de staatssecretaris van Landbouw afgelopen week in een debat over megastallen. Het beleid van de staatssecretaris zorgt ervoor dat Nederland omgevormd wordt tot een groot industriegebied met dierenfabrieken. Ik heb tijdens het debat symbolisch de eerste steen aan de staatssecretaris overhandigd met de vraag of ik deze steen aan haar kon overhandigen als eerste steen bij de bouw van een nieuwe megastal. Of dat de steen een grenssteen wordt?
Varkensflats en kippentorens dreigen wat groen is grijs te maken. Door bulkproductie wordt het boerenleven een geoliede machine en gaan vrachtwagens met voer, mest en slachtvee af- en aanrijden. Dit wordt allemaal mogelijk door een plan om de beslissing voor de komst van megastallen over te laten aan gemeenten en provincies. Het kabinet geeft lokale overheden zo de mogelijkheid om aan de lopende band vergunningen af te geven voor megastallen.
De rand van een dorp wordt niet langer een weiland met koeien, maar een terrein met dierenfabrieken. Kleine gezinsbedrijven worden kapot geconcurreerd door megabedrijven. Nu al stoppen 7 boeren per dag in Nederland, en zal de leegstand van agrarisch onroerend goed in 2030 groter zijn dan die van kantoren en winkels… Dit moet stoppen!
Goed nieuws Op aandringen van ons gaat Nederland zich eindelijk inzetten om de gruwelijke dolfijnenslachtingen te stoppen. De staatssecretaris zegde toe de komende jaarvergadering van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) aan te grijpen om dolfijnen beter te beschermen. Tot nu toe vallen alleen walvissen onder het beschermingsregime van IWC, waardoor er al jaren een moratorium geldt op de walvisjacht. Nederland gaat er nu voor pleiten om ook een verbod in te stellen voor dolfijnen en kleine walvisachtigen!
Ook onze Europarlementariër Anja Hazekamp heeft schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie, die namens de EU onderhandelt met Japan over een vrijhandelsverdrag.
Afgelopen zaterdag hadden we een bijzondere dag. Philip Wollen gaf een lezing in de Tweede Kamer voor onze leden. Een grote eer dat we hem mochten ontvangen. Philip Wollen is voormalig vicepresident van de Citibank. Na zijn vertrek daar richtte hij zich volledig op het beschermen van dieren. Hij startte diverse projecten om dieren in nood te helpen. Vorig jaar hebben we hem een Partij voor de Dieren oorkonde gegeven voor al zijn fantastische werk voor dieren. Hieronder een klein fotoverslag:
Zie hier hoe palmolie onze aarde verwoest: ‘Paradise for Palm Oil: The Greenwashing of Indonesian Deforestation’
Het was vorige week duurzame dinsdag. In de Tweede Kamer werden vele initiatieven gepresenteerd voor een duurzamere wereld. Eén van deze leuke initiatieven komt van de Technische Universiteit Delft. Je kunt namelijk bij studenten van de TU Delft je bezineauto laten “omkatten” naar een elektrische auto Gaaf!
Vond op internet nog een mooie spotprent over #greenwashing.
Tot snel! Groet, Marianne