Cultuuromslag drankgebruik jongeren: door op ingeslagen weg - Main contents
Foto Flickr / HeadCRasher
Vanochtend werd goed nieuws gepresenteerd door de Universiteit Utrecht, het Trimbos Instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau. Minder jongeren roken en drinken, zo blijkt uit hun onderzoek. Een mooie ontwikkeling. Het is een teken dat we beseffen dat jongeren en alcohol geen normale combinatie is. Want alcohol is zeer schadelijk voor een brein in ontwikkeling. We moeten daarom door op de ingeslagen weg. Maatschappelijke bewustwording is de sleutel tot succes.
Vorige week was ik samen met Koninklijke Horeca Nederland op werkbezoek bij Haagse horecaondernemers. Zij vertelden over hun ervaringen met de hogere minimumleeftijd voor verkoop van drank en tabak. Ook zij hebben begrip voor de strengere wetgeving maar maken zich zorgen over de goede handhaving daarvan.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat juist de combinatie van regels, controle en voorlichting ons nóg bewuster maakt van de gevaren van roken en drinken. Die combinatie heeft geleid tot deze positieve ontwikkeling in het drink- en rookgedrag onder jongeren. Dus het is juist de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de politiek, ouders en ondernemers om hier voor te zorgen. Om te zorgen voor de bewustwording onder jongeren zelf: heb je perse alcohol nodig op een feestje als je weet dat je daarmee hersencellen inlevert?
De vraag is dus: hoe normaal is het dat jongeren drinken? Columniste Asha ten Broeke stelde onlangs in een artikel dat alcohol de enige harddrug is die ouders hun kinderen aanraden en we medelijden hebben met een 17-jarige zonder bier. Juist daarom moeten we door op de ingeslagen weg. Nix18. De wettelijke verhoging van de minimumleeftijd naar 18 jaar voor verkoop van alcohol en tabak helpt. Maar maatschappelijke bewustwording is de sleutel tot succes.