De Maas Driehoek, Week 37, 2014

Source: M.Sj. (Michiel) van Veen i, published on Friday, September 12 2014, 2:07.

Met een indrukwekkende stilte voor de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17 is het werk in de Tweede Kamer weer begonnen. Een ramp die in Cuijk nog een lange tijd voelbaar zal blijven; voor de nabestaanden, maar ook zeker voor mijn oud-collega's op het gemeentehuis. Bij ons in de Padbroek zal het huis van de familie Van der Sande toch een soort van monument zijn en mij, en velen anderen, blijven herinneren aan een fijne collega, een goede kennis en buurtgenoot.

Ik heb sowieso veel herdenkingen bijgewoond de afgelopen zomer. Zo was ik als woordvoerder oorlogsgetroffenen op 15 augustus in Den Haag aanwezig bij de herdenking van de Japanse capitulatie in 1945. Een herdenking die jaar in jaar uit meer bezoekers trekt en waaruit blijkt dat steeds meer Nederlanders het besef krijgen uit Nederlands Indië te komen. Dit was ook het thema van de herdenking. Het is goed dat er stil wordt gestaan bij de slachtoffers die in de Tweede Wereldoorlog in Azië vielen en dat er voor deze herdenking veel media-aandacht is.

Lezers van Voetbal International hebben verder kunnen lezen dat ik afgelopen zomer veel gesprekken heb gevoerd met mensen uit het Nederlands betaald voetbal. Ik stel in het blad voor om bij transfers van spelers niet langer de club te verplichten de spelersmakelaar te betalen. Dat is nu door een wet die de Waadi heet, wel het geval. Ik wil dat de overheid zich niet langer met zaken als sportbemiddeling bemoeit. Een aparte wereld, dat betaald voetbal.

Maar nu eerst donderdag de sobere uitvaart van de Cuijkse slachtoffers van de MH17. Ik hoop dat aan de oproep van de nabestaanden en de gemeente gehoor wordt gegeven: respect en stilte in en rond het centrum van Cuijk.