Cora dient schriftelijke vraag in over mislukte lancering van Europese satellieten

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Tuesday, September 9 2014, 3:09.

Op vrijdag 29 augustus 2014 heeft de European Space Agency (ESA) twee satellieten met de namen Doresa en Milena gelanceerd. Deze twee satellieten maken onderdeel uit van het miljarden Euro´s kostende GALILEO programma van ESA. Echter, na de lancering bleek dat de satellieten in een foute baan rond de aarde waren gebracht: niet in een circulaire baan, maar in een ecliptische baan. Deze fout, die volgens de Britse krant The Telegraph is veroorzaakt door software gefabriceerd door een Russisch overheidsbedrijf, zorgt ervoor dat de miljoenen kostende satellieten een groot deel van hun functionaliteit verliezen of zelfs verstoken zijn van enig nut.

  • 1. 
    Wat is de oorzaak van de mislukking van de lancering en hoe wordt het Parlement daarover geïnformeerd?
  • 2. 
    Zijn de satellieten door de foutieve lancering nu nutteloos? Als dat het geval is, welk bedrag is in totaal verloren gegaan aan de vervaardiging en de lancering van de Doresa en Milena en andere bijkomende kosten?
  • 3. 
    Welke concrete vervolgstappen gaat de Commissie naar aanleiding hiervan ondernemen? Gaat de Commissie bijvoorbeeld betrokken fabrikanten aansprakelijk stellen voor de kosten?