VVD: Grens bereikt in betutteling milieubeleid

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Wednesday, September 10 2014, 3:19.

alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het beleidsstuk Aanpak Modernisering Milieubeleid. De VVD is niet overtuigd van de nut en noodzaak van de voorgestelde aanpak.

VVD Milieuwoordvoerder Remco Dijkstra: “De leefomgeving in Nederland is in de afgelopen jaren schoner en veiliger geworden. De uitstoot van schadelijke stoffen is aanzienlijk teruggedrongen en zure regen en smog behoren tot het verleden. Ik ben juist positief over de kwaliteit van onze huidige en toekomstige leefomgeving. Maar de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu wil het milieubeleid nog verder moderniseren, wat ons betreft onnodig.”

Ook als het gaat om milieubeleid is vertrouwen in consumenten en bedrijfsleven wat de VVD betreft essentieel. Dijkstra: “De Staatssecretaris legt in haar moderniseringsbeleid een sterke nadruk op gedragsbeïnvloeding. Dat betekent dat de overheid gaat bepalen wanneer je vlees mag eten en hoe lang je mag douchen. Regelrechte betutteling, consumenten zijn prima in staat zelf na te denken en heeft daar geen links hobbyisme voor nodig. De overheid zou juist zich bescheiden en vooral faciliterend moeten opstellen.”

In de beleidsbrief van de staatssecretaris staat geen financiële onderbouwing, geen voorstel voor terugdringing regelgeving en geen concrete invulling. Dijkstra: “Deze brief geeft teveel openingen voor ongewenst beleid en nieuwe maatregelen, terwijl de brief weinig zegt over de feitelijke milieuwinst. Daarom geef ik geen steun en reageer ik terughoudend op deze beleidsbrief, wat ons betreft is de grens bereikt.”