Team Juncker: het spelsysteem zegt niet alles - Main contents
Wat kunnen we concluderen uit de presentatie van de nieuwe Europese Commissie op deze middag? De namen wisten we al, maar de portefeuilles waren nog onduidelijk.
Allereerst is daar de structuur van de Commissie. Het is een compliment waard hoe Juncker het voor elkaar heeft gekregen de Commissie een nieuwe structuur te geven. Op een bescheiden manier is het idee van Frans Timmermans, met een aantal ‘supercommissarissen’, verwezenlijkt. Er komen vice-presidenten die allen een cluster voorzitten, wat wijst op een meer gestroomlijnde Commissie dan een situatie met 28 gelijke stemmen.
Maar met name Frans Timmermans - alle commentaren over een zogenaamd mislukte lobby ten spijt - heeft een zeer invloedrijke post in de Commissie verworven. Als rechterhand van Juncker en vice-president krijgt hij veel bevoegdheden en toegang tot alle departementen. De rol van waakhond voor regelgeving is hem op het lijf geschreven: met zijn ervaring en uitgesproken visie op het Europese project is hij de juiste man op de juiste plaats.
Het spelsysteem van team Juncker is interessant, maar zegt niet alles. De focus zal tijdens de hoorzittingen liggen op de inhoud van Junckers programma. Toch is er nu al het nodige te zeggen over een aantal kandidaten, zelfs al moeten de politieke programma’s nog gepresenteerd worden. Hoe kan een Hongaarse kandidaat, van een partij die de Europese waarden allerminst omarmt (“de Fidesz-partij”) de Commissaris van burgervrijheden leveren? En wat te denken van de Britse Commissaris Hill, die voor de financiële sector heeft gelobbyd en nu de portefeuille financiële zaken krijgt? De vraag is of deze man een goede waakhond kan zijn om de bankensector scherp in de gaten te houden.
Het politieke programma dat de commissie Juncker de komende periode zal presenteren, zal samen met de CV’s van de kandidaten bepalen hoe het uiteindelijke team eruit komt te zien.