Ebola: wel plannen, maar nog steeds onvoldoende actie

Source: I.S.H. (Ingrid) de Caluwé i, published on Friday, September 12 2014, 3:28.

Gisteren (11 september 2014) plaatste de directeur van Artsen Zonder Grenzen een ingezonden stuk op de website van de Washington Post.* Joanne Liu luidde voor de zoveelste keer de noodklok over de aanpak van ebola. Deze keer zijn de berichten nog alarmerender dan ervoor. Gaf zij eind augustus nog aan dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weliswaar een plan van aanpak had geschreven, maar er geen concreet actieplan aan koppelde. Nu schrijft ze dat het gebrek aan concrete actie leidt tot opstanden, geïnfecteerde gezondheidswerkers en verlaten ziekenhuizen.

Er zijn nog andere problemen, die bijdragen aan een explosieve situatie. Hele dorpen of delen van steden die in quarantaine zijn geplaatst, ontvangen geen voedsel. Berichten van mensen uit de regio’s spreken van honger onder de bevolking, waardoor de mensen in quarantaine weer dreigen uit te breken, zodat zij op zoek kunnen naar voedsel. Ze spreken ook van beschermende pakken, die niet aankomen in de ziekenhuizen. De hulpverleners in de ebola-gebieden zijn totaal overbelast. De regeringen van landen als Sierra Leone en Liberia zijn niet opgewassen tegen de enorme uitdagingen van deze ramp.

Enkele maanden na het uitbreken van de ebola-epidemie is er nog geen gecoördineerde aanpak. Hulporganisaties als het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen doen wat ze kunnen, maar zonder een goede pojectmatige aansturing van het gevecht tegen de dodelijke ziekte blijft het dweilen met de kraan open. Hier ligt een duidelijke taak voor de Wereldgezondheidsorganisatie. Er wordt vergaderd, er is een plan van aanpak, met een mooie opsomming van acties die benodigd zijn. Maar er staat niet hoe de verschillende actiepunten worden uitgevoerd, met wie en wanneer. De WHO is een organisatie, wiens core business het is om ziekte-epidemieën aan te pakken. Er moet druk op de organisatie worden uitgevoerd en worden ingegrepen om te zorgen dat zij die taak per direkt oppakt. De epidemie is nu al lastig te beheersen. Als daardoor nog een kritieke veiligheidssituatie ontstaat, is het einde helemaal zoek. Over enkele dagen start de Algemene Vergadering van de VN in New York. Minister Ploumen zal in aanloop daarnaartoe en tijdens de vergadering flink druk moeten zetten op de WHO, zodat deze haar verantwoordelijkheden neemt.

*http://www.washingtonpost.com/opinions/a-concrete-response-to-the-ebola-outbreak-cannot-wait/2014/09/11/f7329414-386e-11e4-9c9f-ebb47272e40e_story.html