Weeklog Dennis de Jong: Brussel wil af van lage BTW-tarieven

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, November 4 2012.

Eerder deze maand was het een klein berichtje: Eurocommissaris voor belastingzaken, Semeta, overweegt een voorstel in te dienen om het lage BTW-tarief voor bepaalde goederen en diensten af te schaffen. Zomaar een mededeling, maar wel een die enorme gevolgen kan hebben voor mensen met een kleine beurs, want juist voor essentiële levensbehoeften, zaken die iedereen dus nodig heeft, geldt het laagste tarief van 6%. Wat bezielt zo’n Eurocommissaris toch? Het is helaas het zoveelste voorbeeld van een beleid waarbij Brussel ieder contact met de realiteit en met de gewone mensen heeft verloren. Ook op dit gebied is er dus weer werk aan de winkel voor de SP. We zullen het zover niet mogen laten komen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

We zien de producten in de winkels met de dag duurder worden. Deels door gewone prijsstijgingen, maar dankzij ‘Kunduz’ ook door een verhoging van het hoge BTW-tarief van 19% naar 21%. Al gaat het hier nog om zogenaamde luxe producten, ook wasmiddel valt er bijvoorbeeld onder en dat is toch niet echt een luxe product. Het lage tarief is vooral bedoeld voor ‘gewone’ levensmiddelen. Dat wil Eurocommissaris Semeta nu dus geheel of gedeeltelijk afschaffen. De prijsstijgingen die hiervan het directe gevolg zullen zijn, zijn fors: van 6% naar 21% BTW maakt nogal verschil.

Semeta noemt twee argumenten: het zou helpen de begrotingstekorten van de lidstaten te verkleinen en het zou concurrentieverstoring op de interne markt kunnen wegnemen. Het eerste argument deugt niet, omdat het eerst en vooral de lidstaten zelf zijn die moeten kunnen beslissen hoe zij hun tekorten wegwerken. Zij kunnen daarbij ook rekening houden met de inkomenseffecten, iets waar de Europese Commissie geen mandaat voor heeft. Het tweede argument is natuurlijk sowieso flauwekul: in iedere lidstaat geldt het lage BTW-tarief voor bepaalde producten ongeacht de vraag of deze in de eigen lidstaat zijn geproduceerd of uit andere lidstaten zijn ingevoerd. Dat er lidstaten zijn die sommige producten tot het lage tarief rekenen, terwijl andere lidstaten dat niet doen, verandert dus niets aan de concurrentieverhoudingen.

Vooralsnog gaat de Commissie alleen een rondvraag organiseren. We hoeven dus niet bang te zijn dat Semeta morgen al voorstellen lanceert. Alleen komt het zelden voor dat de Commissie na een rondvraag besluit haar eerdere ideeën niet door te zetten. De Commissie is nu eenmaal beter in ‘zenden’ dan in ‘luisteren’. Voor de SP dus reden om alle seinen op rood te zetten en zowel in de Tweede Kamer de nationale regering te ondervragen, als in het Europees Parlement steun te zoeken tegen deze onzalige ideeën.