Weeklog Dennis de Jong: Het vernieuwde team in Brussel stelt zich voor

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, October 14 2012.

Sommige leden vroegen zich tijdens de afgelopen partijraad af waarom het SP-team in Brussel zich zo opgedoft had. Kregen ze misschien toch praatjes of waren ze besmet geraakt met het Brusselse luxevirus? Niets van dat al: omdat het team deels vernieuwd is, hadden we Suzanne van de Kerk gevraagd weer net zulke mooie foto’s te maken als ze gedaan had van het team in originele samenstelling en het resultaat staat hieronder. Een team vol energie en klaar voor de eindsprint tot juni 2014, wanneer er weer verkiezingen zijn voor het Europees Parlement.

vlnr: Dennis de Jong, Bart Linssen, Machteld Velema, Femke Reudler Talsma, Ben van Gils en Niels Jongerius

Voor een deel zijn het natuurlijk bekende gezichten. Machteld Velema, die zich vooral bezighoudt met het bestrijden van duistere lobbypraktijken en met asiel en immigratie, was al in Brussel werkzaam en is de rots in de branding gebleven die ze al was. Daarnaast is Machteld actief in de afdeling Rotterdam. Femke Reudler Talsma, verantwoordelijk voor interne markt en veiligheid/justitie onderwerpen, stond nummer 33 op de lijst voor de TK-verkiezingen en was dus volgens de peilingen zeer verkiesbaar. We hebben het tijdens de verkiezingscampagne dan ook een aantal weken zonder haar moeten stellen, maar gelukkig ving Machteld dat perfect op. Ook Niels Jongerius, de media- en actiecoördinator van het Brusselse team stond op de lijst, op plaats 39, en was daarmee eveneens een serieuze kandidaat. Belangrijker nog, hij speelde in het campagneteam in Den Haag een belangrijke rol door vooral de contacten met internationale media op zich te nemen. Qua resultaat voor de SP zou het natuurlijk beter geweest zijn, als beiden verkozen waren, maar we zijn toch ook wel erg blij dat ze voor ‘Brussel’ behouden zijn gebleven. Met hun ervaring en netwerk zijn ze een onmisbaar onderdeel van de eurofractie. Tegelijkertijd zijn beiden actief in Amsterdam. Door de toenemende drukte in aanloop naar de verkiezingen in 2014 heeft Femke wel haar lidmaatschap van de deelraad Amsterdam Centrum moeten opgeven, maar voor de afdeling blijft ze zich natuurlijk inzetten. Niels moet zijn aandacht daarbij verdelen met ROOD, waar hij ‘achter de schermen’ nog steeds veel in investeert.

Bart Linssen trad al een aantal maanden geleden aan als de SP-vertegenwoordiger binnen het secretariaat van Verenigd Links. Hij volgde daarbij Olivier Winants op, onze Belgische SP’er, die part-time is gaan werken bij het secretariaat. Bart heeft in Nijmegen gestudeerd en gaat in de weekends ook weer in Nijmegen wonen. De afdeling daar zij dus gewaarschuwd. Tenslotte is Ben van Gils in september het team komen versterken. Hij volgt daarbij Reinout Heijdra op die na enkele jaren hard voor de eurofractie te hebben gewerkt, zijn koers verlegde naar Delft en Den Haag, waar hij inmiddels het onderwijs is ingedoken. Ben was de super rekenmeester van de Tweede Kamer en ze zullen hem ongetwijfeld missen. Inmiddels is hij ook in Brussel al behoorlijk onmisbaar aan het worden. Hij houdt zich met het hele brede veld van sociaal- en financieel-economische onderwerpen bezig. Zeg maar, van de sociale dumping in het wegtransport tot de plannen rondom de eurocrisis en alles wat daar tussenligt.

Met dit deels vernieuwde team gaan we er als vanouds hard tegen aan. Natuurlijk proberen we de SP ook in Brussel zo zichtbaar mogelijk te houden, maar ook denken we mee met de TK-fractie over het Europese beleid. Daarnaast kunnen we de SP regelmatig wijzen op nieuwe Europese ontwikkelingen en thema’s. Soms, zoals bij de chauffeurs in het wegtransport, kunnen zelfs de aanzet geven tot nationale acties. Afdelingen die het team in Brussel willen bezoeken, zijn altijd van harte welkom. Over een aantal weken komt Boxmeer en omstreken op bezoek. We gaan ze hartelijk ontvangen. Voor volgend jaar hebben we weer 100 plaatsen in de aanbieding, waarbij een deel van de reiskosten vergoed kunnen worden. Dus iedereen van harte welkom! Wie het eerst komt, die het eerst maalt.