Weeklog Dennis de Jong: Barroso gaat los - Main contents
Afgelopen week was het weer zo ver. In een krampachtige poging over te komen als ‘de President van Europa’ hield Barroso in Straatsburg zijn ‘Staat van de Unie’. Volgens Barroso is het nu tijd voor een ‘Federatie van Natie Staten’. Een bankenunie, een economische unie en een politieke unie moeten snel verwezenlijkt worden. Het Europees Parlement moet een parlement worden met uitsluitend Europese politieke partijen die op hun beurt kandidaten kunnen aanleveren voor de nieuwe voorzitter van de Commissie. Barroso gedraagt zich opnieuw als ‘rupsje nooit genoeg’.
Volgens Barroso moeten we nu alleen nog even ‘uitleggen’ aan de gewone mensen dat zij dit ook allemaal moeten willen. Bij de SP draaien we dit om: wij luisteren liever naar de mensen en als we dat, bijvoorbeeld tijdens alle Tour d’Europe bijeenkomsten, doen, dan horen we mensen die willen dat ‘Brussel’ nu eens even pas op de plaats maakt. Willen we de kloof tussen ‘Brussel’ en de burgers in Europa overbruggen, dan hebben we geen losgeslagen Barroso nodig en zeker geen Europese partijen. Wel hebben we meer transparantie nodig en een ‘Brussel’ dat zich laat leiden door gewone mensen in plaats van de oren te laten hangen naar de wensen van grote bedrijven en banken.
Barroso kan zelf eigenlijk helemaal niets. Hij is een deel van zijn macht kwijtgeraakt aan die andere ‘Europese President’, Herman van Rompuy. Die liet deze week doorschemeren dat er eigenlijk één Europees begrotingskader moet komen in plaats van 27 nationale. Prinsjesdag in Brussel. Ook Van Rompuy kan zelf niet zoveel. Net als Barroso moet hij voor zijn voorstellen steun vinden bij de regeringsleiders. Barroso moet bovendien het Europees Parlement overtuigen.
Het is niet te verwachten dat op korte termijn van al deze wilde plannen iets terechtkomt. Maar meestal lukt het de eurocraten wel op langere termijn toch hun zin te krijgen. Geen wonder dat Barroso graag alleen maar met Europese partijen te maken heeft. Dat is veel gemakkelijker onderhandelen dan met al die nationale partijen die zich vooral door nationale belangen laten leiden. De SP zal deze ideeën in en buiten het Europese Parlement met hand en tand bestrijden. Voor contact met onze achterban gaan we ons niet voordoen als ‘Europees Verenigd Links’. We zijn en blijven SP en ook in 2014, als er weer Europese verkiezingen zijn, moeten mensen gewoon SP kunnen blijven stemmen. Met de SP weet iedereen dat er geen handjeklap met eurocraten en grote bedrijven plaats gaat vinden. Wij luisteren liever naar gewone mensen en dus geen politieke unie en geen ‘Federatie van Natie Staten’. Alleen die naam al…