Weeklog Dennis de Jong: SP ook in Brussel hard nodig om de PvdA naar links te trekken

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, September 9 2012.

De SP heeft nog nooit zoveel de aandacht getrokken van de internationale media als de afgelopen weken. Dat is niet zonder reden: zij weten heel goed dat als de SP het voor het zeggen krijgt, er in Europa echt wat kan gaan veranderen. Voor kranten met nauwe banden met grote bedrijven en financiële instellingen is dat een nachtmerrie: met de SP aan het roer zou er een einde kunnen komen aan 25 jaar bezetting van Brussel door de neoliberalen. Voor andere media is dit juist een kans: hoop op bevrijding van Brussel en teruggave van ook het Europese beleid aan gewone mensen. Het is ongelofelijk spannend, maar nu meer dan ooit: wil je verandering in Europa, stem SP!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

In het Europese Parlement maken de christen-democraten en sociaal-democraten al vanaf het begin de dienst uit. Nu eens is de ene groep de grootste, dan weer de andere. Onderling maken deze groepen vaak afspraken. Ze weten dat als ze er samen uit komen, er automatisch een meerderheid is in het EP en de andere partijen het nakijken hebben. Zo hebben deze groepen de neoliberale weg die Europa sinds eind jaren ’80 is ingeslagen, in stand gehouden. Beide groepen zijn ook stevig verankerd in de eurocratie. Op alle belangrijke posten in de Europese Unie vind je ofwel christen- ofwel sociaal-democraten. Alleen de liberalen zijn erin geslaagd als op twee na grootste groep ook een aantal strategische functies in de wacht te slepen.

Voor echte verandering in Europa, voor een einde aan het begrotingsfetisjisme en de doorgeslagen regelzucht en het introduceren van een sociale agenda kom je bij deze grote groepen niet ver. In veel Europese lidstaten zie je echter dat modern links sterk wint. Net als in Nederland de SP ervoor zorgt dat de PvdA weer wat naar links op is geschoven, zo hoop ik dat over twee jaar, als er weer Europese verkiezingen zijn, modern links zo sterk wordt dat er een linkse meerderheid ontstaat. In Nederland gaat de PvdA, als ze de kans krijgen, over rechts en alleen een sterke SP kan ze daarvan af houden. Net als in Nederland, moeten we ervoor zorgen dat ook in Brussel de sociaal- en christen-democraten samen geen meerderheid meer krijgen en dat de sociaal-democraten aangewezen zijn op linkse steun. Alleen dan gaat er echt wat veranderen en krijgt het EP tanden in plaats van aan de leiband te blijven lopen van eurocraten en grote bedrijven. De verkiezingen in Nederland zijn dan ook ontzettend belangrijk en kunnen overal in Europa de modern linkse beweging een flinke push geven. Er wordt op ons gelet, juist nu, nu SP!