Weeklog Dennis de Jong: Doorbraak over Europese adviesgroepen?

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, September 2 2012.

In alle verkiezingsgeweld zou je het bijna vergeten, maar volgende week ontwaakt ook het Europees Parlement weer uit een lange zomerslaap. Het wordt bovendien spannend: eindelijk kan ik serieus gaan onderhandelen met de Europese Commissie over de samenstelling en transparantie van al haar expertgroepen. En donderdag wordt er gestemd over de vraag of het Europees Parlement de eerder geblokkeerde gelden alsnog kan vrijgeven. Dat vind ik prima, maar alleen als de Commissie garanties geeft om die expertgroepen niet langer speeltjes van grote bedrijven te laten zijn, maar open te stellen voor vertegenwoordigers van alle belangen, ook die van werknemers, consumenten en het MKB.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Al tijden zijn we er als eurofractie mee bezig: het hervormen van de honderden expertgroepen van de Europese Commissie. Die groepen zijn belangrijk, want vaak vraagt de Commissie aan dergelijke experts advies over aanstaande wetgeving en wordt zo’n advies grotendeels overgenomen. Omdat de professionele lobbyisten van grote bedrijven precies in de gaten hebben wanneer er een nieuwe groep wordt opgericht, zijn die er als de kippen bij om experts aan te leveren. Voor andere groepen is het vaak veel lastiger om erachter te komen of zo’n groep wordt opgericht. Ook is het bijvoorbeeld voor een kleine zelfstandige veel moeilijker om de tijd vrij te maken om in zo’n groep zitting te nemen dan voor de professionele lobbyisten: die worden er immers voor betaald door de grote bedrijven.

Daarom heb ik samen met een groep gelijkgezinde Europarlementariërs uit alle grote politieke groepen een aantal concrete eisen op tafel gelegd. Zo willen we dat alle informatie over expertgroepen op één website komt te staan: de oprichting van nieuwe expertgroepen, de agenda’s, en de conclusies, incl. de minderheidsopvattingen. Ook willen we dat de website duidelijk aangeeft dat deelnemers aan expertgroepen hun kosten vergoed kunnen krijgen, als ze tenminste geen onderdeel uitmaken van professionele lobbykantoren: het gaat dan niet alleen om de reiskosten, maar ook om vergoeding voor de werkzaamheden zelf. En we willen dat de Commissie niet langer mensen die voor bedrijven of belangenorganisaties werken, ziet als ‘experts op persoonlijke titel’. Tenslotte willen we aangetoond zien dat alle relevante belangen evenwichtig vertegenwoordigd zijn.

Lange tijd heeft de Commissie getracht de groep van gelijkgezinden te omzeilen door zoete broodjes te bakken met de Europarlementariër die in de commissie begrotingszaken voor dit onderwerp verantwoordelijk is. Gelukkig heeft zij na onze druk stand gehouden en de Commissie gedwongen ons serieus te nemen. Het wordt komende week waarschijnlijk een moeilijk en ‘openhartig’ gesprek, maar ik heb er alle vertrouwen in dat we onze eisen gaan binnenhalen. Voor een eerlijke Commissie die de belangen van alle burgers en niet alleen die van grote bedrijven behartigt, zou dat een peulenschil moeten zijn.