Weeklog Dennis de Jong: Commissie, laat de kleine zelfstandige niet in de kou staan!

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, July 29 2012.

Nog steeds komt de Europese Commissie met veel overbodige regelgeving. Meestal gaat het dan om de belangen van grote bedrijven of financiële instellingen, of eenvoudig om bureaucratische regelzucht. De Commissie is veel trager als de belangen van het MKB op het spel staan. Al een jaar geleden schreef ik, samen met een van de christen-democratische vicevoorzitters van het EP een brief aan de bevoegde Eurocommissarissen met voorstellen om de acquisitiefraude waar veel kleine bedrijven last van hebben, nu eens echt aan te pakken. Ik kreeg nu een antwoord van de Commissie dat ze hopen dit najaar met een eerste rapport hierover te komen. Het positieve nieuws is dat de Commissie mijn ideeën lijkt over te nemen, maar waarom moet dit allemaal zo lang duren?

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Morgenmiddag om 13.00u. is er op BNR een interview te horen met de vertegenwoordiger van VNO-NCW en MKB-NL in Brussel, Joke van den Bandt, o.a. over het gebrek aan invloed van het MKB in Brussel. Ik mocht voor dit programma ook een kort commentaar geven. Waar de stem van de grote bedrijven door hun vele professionele lobbyisten luid klinkt, dringt het geluid van de kleine zelfstandige veel minder goed door. MKB-NL doet zeker zijn best, maar de middelen zijn beperkt en anders dan voor grote bedrijven, is het voor het MKB veel moeilijker geld te vinden voor een geslaagde lobby. Daarom heb ik van de Commissie geëist dat ze meer ruchtbaarheid geven aan de regelingen die er wel degelijk bestaan om de kosten te vergoeden van kleine bedrijven die de Commissie bijvoorbeeld in expertgroepen advies geven. Nu kom je er op de website van de Commissie niets over tegen.

Het gaat wel degelijk om concrete zaken. Zo hebben veel kleine zelfstandigen last van neprekeningen. Ze krijgen dan bijvoorbeeld een nota van een advertentie die ze zouden hebben laten plaatsen, of een vermelding in een register of op een website. In werkelijkheid zijn hier gewoon criminelen aan het werk: zo’n advertentie of vermelding is er soms helemaal niet, of in andere gevallen gaat het om weinig nuttige vermeldingen. De ondernemer heeft vaak in de haast telefonisch ‘akkoord’ gegeven. Vaak proberen de criminelen het ook zonder enige afspraak. De meeste ondernemers betalen gewoon en schamen zich achteraf, als ze merken dat ze in de val getrapt zijn.

Veel criminelen werken over de grens heen. Het is dan ook onvoldoende om alleen in Nederland een meldpunt acquisitiefraude te hebben. Je moet in alle lidstaten zo’n meldpunt hebben om vervolgens gegevens te kunnen uitwisselen en criminele organisaties op te rollen. Ook is het belangrijk dat het Openbaar Ministerie in alle lidstaten prioriteit geeft aan dit soort zaken. Het gaat vaak om kleine schade, maar vele kleintjes maken één grote. Actie is dus geboden. Het feit dat de Commissie pas een jaar nadat zij op deze kwestie is gewezen, met een rapport komt, is niet bevredigend. De Commissie moet eens leren naar kleine bedrijven net zo goed te luisteren als naar grote.

PS: De komende twee weken even geen weeklog i.v.m. de zomerstop. Op 19 augustus begint er weer een nieuwe ronde.