Weeklog Dennis de Jong: Het gelijk van de SP over Roemenië en Bulgarije

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, July 22 2012.

Deze week presenteerde de Europese Commissie haar onderzoeksrapporten over de situatie in Roemenië en Bulgarije. Ze waren in één woord vernietigend en de Commissie twijfelt er zelfs openlijk aan of deze landen wel tot de EU toegelaten hadden mogen worden. Het bleef deze week echter verrassend stil: partijen die eerder in het Europees Parlement o.a. de SP onder druk probeerden te zetten om akkoord te gaan met opheffing van de grenscontroles en een volwaardig lidmaatschap van Schengen, hielden hun mond. Of ze uitten juist sterke kritiek op met name Roemenië, waar zich bijna een soort staatsgreep voltrok. Het is in het algemeen prettig alsnog gelijk te krijgen, maar ondertussen lijden de burgers in beide landen onder een slechts semidemocratisch staatsbestel en welig tierende corruptie en georganiseerde misdaad.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Toen ik een aantal jaren geleden in Bulgarije op bezoek was, was ik verbaasd over de rijkdom in sommige wijken. De Bulgaren waarmee ik sprak, en die werkten voor een nationaal integriteitsbureau maakten er geen geheim van dat het hier huizen van de Bulgaarse maffia betrof. Aan de kust had de maffia de meeste panden al in handen en ze konden daarbij gewoon hun gang gaan. Toch vreemd in een land dat net was toegetreden tot de Europese Unie.

In Roemenië probeerde de premier afgelopen week via ondemocratische methoden de president af te zetten. Alleen nadat de Europese Commissie druk begon uit te oefenen, beloofde de premier schoon schip te maken en alles terug te draaien. Tegelijkertijd toont onderzoek van Transparency International aan dat de corruptie in beide landen alleen maar toeneemt.

Er zijn mensen in Brussel die verblind worden door het ideaal van een groot Europa dat een krachtige rol speelt in de wereld. Dat zijn de mensen die eerder Griekenland bij de eurozone wilden hebben. Het zijn ook de mensen die de SP verwijten van Bulgaren en Roemenen tweederangs burgers te maken door vast te houden aan de grenscontroles met beide landen. Flauwekul natuurlijk: de Bulgaren en Roemenen die met goede bedoelingen door Europa willen reizen, zullen nauwelijks of geen hinder ondervinden van de grenscontroles. Ze zijn echter wel een middel om ervoor te zorgen dat de georganiseerde criminaliteit uit die landen niet over heel Europa uitwaaiert. De SP voert daarin een constante koers: ook wij hopen dat de democratie en de rechtsstaat in beide landen zegevieren. Op dat moment kunnen we ook vertrouwen hebben in de justitiële en douanesamenwerking met die landen. Tot die tijd moeten de grenscontroles echter behouden blijven. Dat is in het belang van Nederland, van Europa, en zeker ook in het belang van gewone mensen in Roemenië en Bulgarije die net zo hard als wij hopen op een verbetering van de situatie.