Weeklog Dennis de Jong: Festival der Linken

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, June 17 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Politieke podium op Festival der Linken in Berlijn

Dit weekend bracht ik een “flitsbezoek” aan Berlijn, maar het was zeer de moeite waard om op het Festival der Linken te kunnen spreken en zo uiting te kunnen geven aan onze internationale solidariteit. Overal in Europa krijgen mensen genoeg van het neoliberalisme. In Griekenland hebben de kiezers de keuze voor een ander beleid door vandaag op onze zusterpartij Syriza te stemmen. In Nederland gaat de SP de verkiezingen op 12 september winnen. Een ander, menselijker Europa wordt nu nog niet in Brussel gemaakt. Dat doen de mensen zelf, o.a. tijdens zo’n politiek festival waar modern linkse partijen uit heel Europa elkaar ontmoeten en samen bouwen aan een eerlijke en solidaire toekomst.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Die Linke in Duitsland hebben het moeilijk. Door vooral intern gekissebis kalft de steun voor hen af. Maar zelfs daar zijn lichtpuntjes: er zijn voldoende mensen in die partij die dit niet willen laten gebeuren en die aansturen op hernieuwde eenheid. Want ook in Duitsland is hard op de uitkeringen gekort, zijn de lonen lange tijd omlaag gedrukt en is de kloof tussen arm en rijk alleen maar toegenomen. En is dus een modern links antwoord meer dan ooit nodig.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het festival lijkt wel wat op het festival tomaat van de SP, maar dan nog groter. Tal van kramen, optredens van bands, discussies, workshops, het kan niet op. Een treffen tussen geëngageerde mensen die samen willen bouwen aan een ander Duitsland, en aan een ander Europa. De solidariteit met de gewone Grieken was bijvoorbeeld enorm, net als met de gewone Portugezen, Spanjaarden, Italianen en Ieren. Mensen die de prijs betalen van het door Brussel opgelegde en volstrekt doorgeslagen bezuinigingsbeleid.

In Berlijn kwamen we weer een stapje verder in onderlinge solidariteit. Waarbij niet de gewone mensen de vijand zijn, ook niet als ze uit een Zuid- of Oost-Europees land komen, maar waar de gemeenschappelijke inzet is de speculanten aan te pakken, die de hele crisis hebben veroorzaakt. Waar we vinden dat grote bedrijven en de rijken aan de beurt zijn om de zwaarste lasten te dragen. En waar we afgesproken hebben elkaar daarbij te steunen. Bijna overal in Europa is modern links aan de winnende hand en samen gaan we zelfs Brussel veranderen van een prooi voor het neoliberalisme in een centrum van onderlinge solidariteit.