Weeklog Dennis de Jong: EU maakt wereldwinkels BTW-plichtig

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, April 15 2012.

De media hebben er de afgelopen weken al regelmatig aandacht aan besteed: de wereldwinkels met een jaaromzet van minder dan €68.000 verliezen per 1 juli a.s. de vrijstelling van BTW. Dat moet volgens een Europese richtlijn uit 2007. Dit kan heel wat ideële winkels de kop kosten. In een laatste poging hier verandering in te brengen, ga ik de Europese Commissie vragen om met nieuwe voorstellen te komen. Tot die tijd moet de Commissie een land als Nederland met rust te laten, mocht het kabinet bereid zijn de regeling op te schorten. Ik kan niets beloven, maar het valt in ieder geval te proberen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De Europese Commissie heeft altijd een heel ruime opvatting van wat ‘concurrentievervalsing’ inhoudt. Volgens haar zijn ook de kleine wereldwinkels concurrenten. Van wie dan, vraag ik me af, want die winkels zijn er juist op gericht producten uit ontwikkelingslanden te verkopen die via de gewone, commerciële markt in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar zijn. In de Tweede Kamer is er al aandacht aan besteed: kleine ondernemers konden voorheen profiteren van de zogeheten kleineondernemersregeling en er is los van de Europese regels geen enkele reden waarom die regeling niet zou kunnen blijven bestaan, zeker als het gaat om winkels met een ideële doelstelling.

Daarom ga ik uitzoeken of de Commissie bereid is met een voorstel te komen om kleine ondernemers met een ideële doelstelling alsnog van de werking van de richtlijn uit te zonderen. Als het de Commissie menens is met haar uitspraken over het belang van kleine ondernemingen, dan moet ze ook over de brug komen als het gaat om de BTW-vrijstelling. Mocht het antwoord positief zijn, dan is mijn volgende verzoek voor dergelijke ondernemingen de huidige richtlijn niet te gaan handhaven. Dat betekent dat als staatssecretaris Weekers de BTW-heffing opschort, hij geen problemen hoeft te krijgen met Brussel. Succes is niet bij voorbaat verzekerd, maar ik zou niet graag zien dat als gevolg van Brusselse bureaucratie kleine wereldwinkels het loodje leggen.