Weeklog Dennis de Jong: voor helft Europese burgers is armoedebestrijding hoogste prioriteit

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, January 15 2012.

Deze week werden de resultaten bekend van de meest recente opiniepoll onder meer dan 26.000 Europese burgers. Armoede blijkt net als in het vorige onderzoek, in april/mei 2011, voor ongeveer de helft van de ondervraagden prioriteit nummer één te zijn. De tweede prioriteit, een meer gecoördineerd economisch beleid, sluit daarbij aan en wordt nu door meer dan één op de drie mensen genoemd. Voeg je deze gegevens samen, dan is het niet moeilijk vast te stellen dat de huidige afspraken tussen de regeringsleiders niet deugen. Die zijn alleen gericht op bezuinigingen en doen niets aan armoedebestrijding. Een armoedetoets is dan ook hard nodig. Het vertrouwen van de Europese burgers in het Europees Parlement is niet groot, blijkt ook uit het onderzoek. Als het EP hier wat aan wil doen, wordt het hoog tijd voor een socialer gezicht. De komende weken gaan we kijken of er ondanks de rechtse meerderheid in het EP toch voldoende steun gevonden kan worden voor zo’n armoedetoets bij de uitvoering van de afspraken over economisch bestuur.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Voor de mensen die in Nederland aan het onderzoek hebben meegewerkt, zijn de cijfers nog duidelijker: in april 2011 noemde 38% armoedebestrijding nog als een van de vier belangrijkste onderwerpen, in november was dit percentage toegenomen tot 47%. Een gecoördineerd economisch beleid (wat natuurlijk nog wat anders is dan dictaten uit Brussel) wil nu 51% tegen 31% in april 2011. Thema’s die mensen traditioneel belangrijk vonden, zoals milieubeleid, en immigratie worden nu veel minder vaak als prioriteit genoemd. Hieruit blijkt duidelijk dat het keiharde bezuinigingsbeleid van het kabinet Rutte mensen zorgen baart. Ik zie er echter ook een reactie in op de vele eurotoppen die mensen vooral angst aanjagen, omdat ze nooit echt wat oplossen en eigenlijk alleen maar dienen om Merkel het gevoel te geven dat heel Europa nu aan de Duitse leiband gaat lopen en alleen nog maar gaat bezuinigen. Over de bevordering van werkgelegenheid en de bestrijding van armoede hoor je de regeringsleiders niet. En als ze het al over sociaal beleid hebben, bedoelen ze: lagere lonen, minder ruimte voor CAO’s, meer tijdelijk werk en afbraak van het ontslagrecht. Dat is niet echt wat mensen bedoelen met armoedebestrijding: zij willen, ook in Brussel, duidelijke afspraken over een sociaal vangnet, inclusief een minimumloon waarvan je kunt leven, in plaats van een hongerloontje dat alleen maar werkende armen creëert.

Ondertussen blijken de mensen vaker dan bij het vorige onderzoek gehoord te hebben over de werkzaamheden van het EP. In Nederland is het percentage mensen dat het EP meer macht wil geven toegenomen van 49% naar 53%. Tegelijkertijd is het percentage mensen dat een goed gevoel heeft over het EP in Nederland gezakt van 31% naar 26%. Hoewel het onderzoek niet duidelijk maakt hoe dit komt, zou het me niet verbazen als er veel mensen zijn die het EP verwijten te weinig te doen aan de sociale thema’s die zij juist zo belangrijk vinden. Bovendien hebben de regeringsleiders keer op keer het EP genegeerd bij hun afspraken over de euro. Gelet op het grote aantal mensen dat het EP juist machtiger wil zien, is er alle aanleiding voor een krachtig, sociaal geluid vanuit het parlement. Ik denk dat het goed zou zijn als er net als gisteren in Nijmegen met PvdA en GL is gedaan, ook in Brussel sociale krachten elkaar opzoeken. De inzet zou daarbij kunnen zijn dat het EP bij de Commissie en de Raad van Ministers gaat proberen af te dwingen dat bij het economisch bestuur alle maatregelen eerst moeten worden getoetst op hun gevolgen voor de armoede in Europa. Daarmee zou de geloofwaardigheid van het EP toenemen en kunnen we een einde maken aan het begrotingsfetisjisme. Ik ga daar de komende weken hard aan werken en weet mij gesterkt door het feit dat de burgers in Europa dat in grote meerderheid ook willen!

Reageren kan: eurofractie@sp.nl of twitter: @DdJong