Weeklog Dennis de Jong: ruim baan voor passagiersrechten - Main contents
Morgen gaan we in de interne markt commissie stemmen over de rechten van passagiers van luchtvaartmaatschappijen. In Nederland is daar veel gedoe over: claims van passagiers worden bijna standaard door de luchtvaartmaatschappijen afgewezen vanwege de vermeende onduidelijkheid over de precieze rechten. Het Europees Parlement probeert nu die onduidelijkheden weg te nemen en kiest daarbij voor een aanpak waarin de passagier centraal staat. Hopelijk wordt het deze zomer dan voor alle vakantiegangers gemakkelijker om bij vertragingen of uitgevallen vluchten zonder al teveel rompslomp schadevergoeding te krijgen.
Op zich zou je denken dat het helemaal niet zo moeilijk zou moeten zijn voor de luchtvaartmaatschappijen om de passagiers bij vertraagde of uitgevallen vluchten te vergoeden. In de praktijk zijn er echter uitzonderingen gemaakt op die vergoedingsregel: als er sprake is van onvoorziene omstandigheden, dan hoeft de luchtvaartmaatschappij niet te vergoeden en de interpretatie van dat begrip is niet in alle lidstaten gelijk. Vandaar dat we morgen stemmen over een rapport dat die duidelijkheid wel verschaft. Ook staat daarin dat de passagiers niet alleen goede informatie over hun rechten moeten krijgen, maar ook dat er een geschillencommissie moet zijn die het makkelijk maakt om je claims in te dienen. Dit moet een eind maken aan de boycot van dergelijke commissies door sommige luchtvaartmaatschappijen. Kortom, een rapport waar hopelijk iedereen voordeel van heeft.
Overigens heb ik wel geprobeerd via mijn eigen voorstellen ook rekening te houden met een aantal gerechtvaardigde eisen van bijvoorbeeld de KLM. Zo is het niet onredelijk om als er sprake is van een vlucht naar een verre bestemming met een toestel dat de volgende dag weer naar Nederland terugkeert, de heenvlucht en de terugvlucht gelijk te beoordelen. Als de heenvlucht was uitgevallen door onvoorziene omstandigheden, dan geldt dat ook voor de terugvlucht. Hiermee wordt het pakket evenwichtiger. De hoofdzaak is echter dat iedereen nu snel duidelijkheid krijgt over wanneer je nu wel en wanneer je niet kunt rekenen op schadevergoeding. Dat moet een einde maken aan de toestanden die we eerder aan de kaak stelden, bijvoorbeeld tijdens de IJslandse aswolk crisis.
Tenslotte brengt het rapport ook meer duidelijkheid in de rechten van mensen met een handicap. In het verleden hebben we vanuit de SP felle kritiek geleverd op de obesitaks: de verplichting voor mensen met ernstig overgewicht om twee in plaats van één stoel te boeken. Het rapport verwijst dit soort voorstellen onmiddellijk naar de prullenbak: iedereen heeft dezelfde rechten en als er in de praktijk twee stoelen nodig zijn, is dat het risico voor de luchtvaartmaatschappij (die immers ook het voordeel heeft van heel veel mensen op superkleine stoelen te plaatsen) en niet voor de passagier.