Weeklog Dennis de Jong: Gelukkig Nieuwjaar!

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, January 1 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het jaar 2012 zou best wel eens net zo turbulent kunnen worden als 2011, of misschien nog wel turbulenter. Het lijkt rustig in de eurozone, maar echt structurele oplossingen zijn er natuurlijk nog niet. Ondertussen neemt de armoede en de werkloosheid toe en blijft heel Europa flink bezuinigen, waardoor de problemen alleen maar groter worden. Juist daarom zeg ik met kracht: laten we er een Gelukkig Nieuwjaar van maken, bijvoorbeeld door nieuwe verkiezingen in Nederland en eindelijk een referendum over alle maatregelen in het kader van een federaal Europees economisch bestuur. Alvast twee goede voornemens voor het nieuwe jaar?

Tijdens het kerstreces, dat in Brussel nog tot 9 januari duurt, ligt Europa even een beetje stil. Net als de financiële markten trouwens, want we hebben al een paar weken geen crisissituatie gehad. Maar schijn bedriegt: de onderliggende problemen zijn nog niet aangepakt. De Europese Centrale Bank mag nog net zo weinig als begin december en kan dus niet verzekeren dat de rentes op staatsobligaties beheersbaar blijven. En over het verdrag in wording, waartoe de regeringsleiders op de Europese Raad in december besloten, hoor je nog weinig, maar reken maar dat daaraan gewerkt wordt. Zo rustig is het dus ook weer niet.

In het Europees Parlement blijf ik me intensief met deze zaken bemoeien, voor zover het parlement er natuurlijk wat over te zeggen heeft, want niet alleen de burgers maar ook het EP is door de regeringsleiders grotendeels buiten spel gezet. Via de media en tijdens de debatten in het EP zal ik echter mijn bijdrage leveren aan een echte oplossing: een verantwoord en geen doorgeslagen bezuinigingsbeleid waar nodig, en een opkrikking van het consumentenvertrouwen waar mogelijk; opvoeren van de druk op grote bedrijven om nu eindelijk eens belasting te gaan betalen in plaats van deze te ontwijken, en Europese afspraken voor een minimumloon en voor een armoedetoets bij alle voorstellen in het kader van het Europese economische bestuur. Het wordt druk in 2012, laten we er met elkaar voor zorgen dat die drukte ook leidt tot een eerlijker, socialer en menselijker Europa. Wie meedoet, wens ik het allerbeste voor dit nieuwe jaar!