Weeklog Dennis de Jong: Geen plaats in de herberg?

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, December 25 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Dennis de Jong

Op Kerstavond zitten de kerken nog vol. Of mensen nu voor de sfeer komen of voor de inhoud, ze ontkomen niet aan het kerstverhaal. Van die herberg die al vol was met feestende mensen en waar geen plaats was voor de armen. Ach, het zijn gewoon de wetten van vraag en aanbod: als je rijke klanten al maanden van tevoren hebben geboekt, zit je op arme sloebers met een vrouw in verwachting niet te wachten. Of toch wel?

Het mooie van het kerstverhaal is dat de herbergier zijn grootste VIP-klant mis is gelopen, enkel omdat hij de rationele economische wetten volgde. Zoals het kabinet Rutte het contact met juweeltjes van mensen misloopt, enkel omdat ze hele groepen mensen in de steek laten. De mensen met een handicap, een minder goede schoolopleiding, of met gewoon de pech dat het bedrijf waar ze al jaren werken, failliet gaat. Al die mensen mogen van Rutte vertrouwen op hun eigen wilskracht en doorzettingsvermogen: zij zijn ‘verantwoordelijk’ voor hun eigen ontwikkeling. De mensen die het beter hebben, zijn de ‘winners’. Die hoeven hun feestje niet te laten verstoren door die sloebers buiten.

Als SP zoeken we juist actief het contact met de mensen die het minder hebben op. We merkten in Den Bosch wat een wilskracht de mensen uit de sociale werkplaatsen bezitten. En wat een enorme energie we allemaal krijgen van hun protest. Mensen die zich niet laten wegzetten.

Laat de rijken maar feesten. Ondertussen voltrekt zich het wonder buiten de herberg. In de Brabanthallen of zomaar op de markt, wanneer in deze koude tijd juist SP’ers contact zoeken met die mensen die het misschien alleen niet redden, maar ondertussen wel het begin van de toekomst zijn. Want juist tijdens deze Kerstdagen voel je dat de wereld van de hebzucht op zijn retour is, en dat we wel degelijk op weg zijn naar een eerlijk, sociaal en menselijk Nederland en van daaruit naar eenzelfde Europa. De signalen zijn duidelijk: juist vandaag blijkt de SP bijna de grootste partij van het land te zijn. Dat mag best een wonder heten. De verbouwing van de herberg tot een open plek voor iedereen is aanstaande.

Ik wens iedereen een heel mooi, inspirerend Kerstfeest.

Reageren kan: eurofractie@sp.nl, of via twitter: @DdJong