Weeklog Dennis de Jong: bij Sinterklaas in het Oude Westen

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, December 4 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het is lang geleden dat ik bij Sinterklaas moest komen, maar afgelopen donderdagavond was het raak. Als ambassadeur van het Oude Westen, een volkswijk net ten westen van het centrum van Rotterdam, woonde ik een druk bezochte avond van de Aktiegroep Oude Westen bij. Sinterklaas was er ook en bleek erg geïnteresseerd in mijn doen en laten tussen Rotterdam en Brussel. M’n avond werd echter pas echt goed, toen ik in gesprek raakte met de bewoners. Die bruisen van energie en laten zich niet uit het veld slaan, zelfs niet als veel van hun initiatieven het moeilijk hebben als gevolg van de gemeentelijke bezuinigingen. En ze weten hun ‘ambassadeur’ uitstekend te belobbyen…

Het idee om een soort ‘ambassadeur’ van het Oude Westen in Brussel te worden, kwam voort uit mijn behoefte niet in het Brusselse vast te roesten, maar het contact met mensen in Nederland stevig aan te houden. Zo heb ik met winkeliersverenigingen afspraken gemaakt om hen af en toe vragen voor te leggen over wetsvoorstellen, zodat ik kan testen of deze MKB-proof zijn. Daarnaast onderhoud ik contacten met de Aktiegroep Oude Westen om te kijken of er raakvlakken zijn. Zo speelt het probleem van de inkomensgrens voor sociale woningen ook in het Oude Westen en zijn er enkele renovatieprojecten die deels met Europees geld worden gefinancierd.

Voor de mensen die op de bijeenkomst aanwezig waren, maakte het overigens niet uit of er nu een raakvlak was met Brussel of niet. Ze bestookten me met vragen over van alles en nog wat: bijvoorbeeld over het redden van de plaatselijke vestiging van de bibliotheek. Veel ouders maakten zich zorgen over het effect van de sluiting van die vestiging voor hun kinderen. De resterende vestigingen liggen gewoon veel te ver weg. En de wijkagent hield een vurig pleidooi voor renovatie van de plaatselijke sportschool. Ook die vervult een cruciale sociale rol in de wijk, en het blijft niet bij sporten alleen: zo worden er op Oudjaar speciale activiteiten georganiseerd voor de jongeren en dat heeft een aantoonbaar effect op de veiligheid. Een andere laagdrempelige ontmoetingsruimte is er namelijk niet voor hen. Alleen stinkt de sportruimte en is die eigenlijk veel te klein voor het aantal jongeren dat er gebruik van maakt. Daar moet dan ook snel wat aan gebeuren. En tenslotte was daar Amina, uit Somalië, die meer dan 100 moslimmoeders uit hun sociale isolement heeft gehaald. Ze vertelde me verhalen over afschuwelijke armoede achter de voordeur: kinderen die maar één keer per dag te eten krijgen en moeders die het huis niet uit komen. Dankzij mensen als Amina komen deze verborgen problemen naar buiten en krijgen de moeders de kans om onze maatschappij te leren kennen en wij hen.

Niet alleen door de aardige woorden van Sinterklaas, maar vooral door de warmte van de bewoners en het gevoel dat ze me gaven dat ik echt wat voor ze kan betekenen, ging ik opgetogen naar huis, trouwens ook aan de rand van het Oude Westen. Nu alles nog eens goed op een rijtje zetten en met onze gemeenteraadsfractie bespreken. Volgens mij wordt het tijd voor veel SP-actie in deze prachtige wijk!