Weeklog Dennis de Jong: Inspiratie

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, November 13 2011.

Temidden van een regen aan andere activiteiten in een van de drukste weken tot nu toe waren er maar liefst drie bijeenkomsten deze week die lieten zien hoe religie, levensbeschouwing en solidariteit hand in hand kunnen gaan. Als dit een trend zou kunnen worden, en de verschillende overtuigingen niet alleen stoppen met elkaar te bevechten, maar juist hun aandacht richten op het creëren van een menselijker samenleving, dan gaan ze weer echt hoop bieden. Ik ben ervan overtuigd dat religie en levensbeschouwing mensen bij elkaar kunnen brengen en daarmee weer maatschappelijk relevanter kunnen worden. Te lang is er volstaan met navelstaren of het zwart maken van de anders denkende. Er lijkt echter sprake van een kentering en van daaruit kunnen we bij veel maatschappelijke onderwerpen zij aan zij gaan staan.

De eerste van de drie bijeenkomsten was een ontmoeting met de Algemeen Secretaris van de Conference of European Churches (CEC), waarbij o.a. de Nederlandse Raad van Kerken is aangesloten. Het werd een lang en intensief gesprek. Niet alleen over de activiteiten van de eurofractie op het gebied van de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing in het kader van het externe beleid van de EU. Nee, al gauw ging het gesprek over de marginalisatie van steeds meer mensen in onze samenleving als gevolg van het hardvochtige bezuinigingsbeleid. En over het ontbreken van een armoede- en werkloosheidstoets op het Europese economische beleid, dat leidt tot mensonterende toestanden. Vervolgens kwamen we uit bij het sterk verharde asielbeleid. Het lot van kinderen en het onmenselijke Nederlandse detentieregime voor afgewezen asielzoekers kwamen ter sprake. Allemaal zaken waar de kerken in Europa prioriteit aan willen geven. En allemaal zaken die ook hoog op onze agenda staan. Het lijkt het begin van een nauwe en warme samenwerking te gaan worden.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Later deze week hadden we een bijeenkomst georganiseerd met Religions for Peace, een organisatie die overal in de wereld interreligieuze raden opzet en een tegenwicht probeert te bieden aan extremisme en verharding. De zaal puilde uit en was doodstil. Zeer ongebruikelijk in het Europees Parlement: er liep niemand voortijdig weg. De bijdragen waren er dan ook naar. Zo legde een Noorse Lutheraanse Bisschop bijvoorbeeld uit hoe de kerk in Noorwegen had proberen bij te dragen aan de de-escalatie van de spanningen na de aanslagen door Breivik, waarna hij uitgebreid inging op het begrip ‘solidariteit’. Hoe dat begrip rechtstreeks samenhing met de centrale noties in alle grote godsdiensten, t.w. liefde voor de ander en het beginsel dat je een ander net zo behandelt als je zelf behandeld zou willen worden. Hij legde zelfs nog een link met de uit de hand gelopen marktwerking: de markt heeft als negatief bijeffect dat er mensen buiten de boot vallen. Vanuit het beginsel van solidariteit mogen gelovigen dit niet laten gebeuren.

En tenslotte was ik vandaag bij een bijeenkomst over kinderen zoals Mauro, in het centrum De Nieuwe Liefde dat Huub Oosterhuis heeft opgericht. De getuigenis van Gulistan Gudojev, een Koerdische vluchtelinge uit Armenië, was hartverscheurend. Al 10 keer is zij in de 11 jaar dat zij in Nederland is, verplaatst van asielzoekerscentrum naar vertrekcentrum etc. Ondanks dat heeft zij de middelbare school weten af te maken en studeert ze nu op 19-jarige leeftijd rechten. Zekerheid over haar verblijf heeft ze nog steeds niet. Deskundigen toonden aan dat dit hardvochtige beleid van minister Leers in strijd is met het Verdrag inzake de rechten van het kind. En samen met Defence for Children vechten ze door, tot bij het Europese Hof toe. Ik bleef uiteindelijk veel langer dan voorzien, en heb afspraken gemaakt over verdere samenwerking. Dit is geloof in actie!

Je maakt als Europarlementariër veel mee, maar zelden had ik een week met zoveel inspirerende ontmoetingen. Wat zou het fijn zijn als christenen, moslims, joden, humanisten en alle andere mensen die een uitgesproken geloof of levensbeschouwing aanhangen, hun krachten konden bundelen en samen tegen de tijdgeest in zouden kunnen zorgen voor een warme, solidaire samenleving. Na deze week geloof ik nog meer dat dit mogelijk is.

Reageren kan: eurofractie@sp.nl of via twitter: @ddjong