Weeklog Dennis de Jong: 1 voor allen, ook in Europa

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, October 16 2011.

Tentjes op het Beursplein, rellen in Rome, Wall Street bezet. Dat hebben we lang niet meer gezien. De protesten brengen allerlei soorten mensen op de been, maar één ding hebben ze gemeen: ze verafschuwen de knieval van de politiek voor de speculanten. Daarom richten de acties zich zowel op de graaiers als op de politici die nog steeds aan hun leiband lopen. Zoals gisteren tijdens de kaderscholing bleek, vinden veel afdelingen het moeilijk mensen te bereiken die zich om deze reden afkeren van de politiek. En dat terwijl de SP hier nu juist het verschil maakt: als enige partij hebben wij een actieplan tegen speculanten en als enige partij beschermen wij wél de mensen die het het hardste nodig hebben. Op het Beursplein in Amsterdam, het Malieveld in Den Haag, en ook in Brussel moeten we duidelijk maken dat de SP altijd een vaste lijn heeft gehad: tegen de graaiers, en vóór de gewone mensen. De onrust moeten we helpen een weg te vinden: alleen een gezamenlijk protest kan ertoe leiden dat het kabinet Rutte verdwijnt, en dat de speculanten terug in hun hok worden gedrongen. 1 voor allen dus!

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het was gisteren een inspirerende dag. Voor mij helaas niet bij de manifestaties van Occupy!, maar - ook belangrijk - tijdens de kaderscholing in een voormalig klooster in Biezenmortel. We hebben daar ruim de tijd gehad om met een aantal afdelingen over de eurocrisis en de snoeiharde bezuinigingen van het kabinet Rutte te spreken. Meer dan ooit werd voor iedereen duidelijk hoe de crisis ontstaan is: door het afschaffen van regels die de speculanten in toom hielden. De film Inside Job toonde haarfijn aan dat dit een weldoordacht neoliberaal plan is geweest dat vanaf de jaren ’80 is uitgevoerd. Hoe dit leidde tot de opkomst van cocaïne snuivende en hoererende miljardairs op Wall Street. En hoe, toen het hele casino ontplofte, de rekening niet bij hen terechtkwam maar bij gewone mensen.

In heel Europa zijn regeringen nu bezig keiharde bezuinigingen door te voeren. In Zuid-Europa wordt de ME en in Griekenland zelfs het leger in staat van paraatheid gehouden omdat de onlusten steeds ernstiger vormen aannemen. De middenstand in deze landen legt het loodje, mensen in loondienst leveren 30% of meer van hun loon in, ambtenaren worden ontslagen. De neoliberalen likkebaarden ervan. De crisis gebruiken ze om keihard neoliberaal beleid door te drukken en in Nederland doet Rutte hetzelfde.

De SP staat zij aan zij met deze mensen die het niet langer meer kunnen aanzien hoe de graaiers doorgaan met graaien, het aantal miljardairs nog steeds toeneemt, en ondertussen gewone mensen de rekening betalen. In Biezenmortel voelde ik hoe die woede ons SP’ers de adrenaline kan geven om er nog harder tegen aan te gaan. Steeds meer afdelingen willen de discussie over de eurocrisis en de protesten daartegen hoog op hun agenda zetten. Ik zal daar mijn steentje aan bijdragen. Iedere afdeling kan bij Hans van Heijningen aangeven een aflevering van de Tour d’Europe te willen organiseren. Hans, Kamerleden en ik zelf zijn hiervoor beschikbaar. En ik kan de afdelingen verzekeren dat je na zo’n avond niet meer twijfelt over onze effectiviteit: met z’n allen kunnen en moeten we de protesten organiseren, 1 voor allen!