Weeklog Dennis de Jong: (alweer) Straatsburg, Rutte bedankt!

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Monday, September 26 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De koffers staan gepakt: het reiscircus is weer op gang gekomen, en dat voor de tweede keer in één maand. Vorig jaar besloot het EP om de twee sessies in Straatsburg in september samen te voegen tot één en zo in ieder geval één retour Straatsburg minder te hebben. Frankrijk is daar niet blij mee en vecht de beslissing aan bij het Europese Hof in Luxemburg. Luxemburg heeft zich bij Frankrijk aangesloten. De andere landen, incl. Nederland, besloten te zwijgen en steunen het EP niet. Het blijkt keer op keer: in eigen land hakt het kabinet Rutte er met de botte bijl op los, maar in Brussel laat het kans na kans liggen om fiks op de overbodige uitgaven te bezuinigen.

Vorig jaar hadden we met een aantal gelijkgezinde Europarlementariërs bedacht dat het Verdrag weliswaar zegt dat we twaalf sessies per jaar in Straatsburg moeten houden, maar dat het niets zegt over de lengte van die sessies. Je kunt dus een sessie beginnen op maandag, op dinsdag beëindigen, en dan op donderdag de tweede sessie houden die je vervolgens op vrijdag weer beëindigt. In de maand september moeten er twee sessies gehouden worden, omdat het EP in augustus niet bijeenkomt. En zo reizen we met z’n allen nu nog twee keer op en neer naar Straatsburg. Via dit voorstel dat door de meerderheid van het EP werd aangenomen, zouden we in de toekomst nog maar één keer op en neer naar Straatsburg moeten, net als in de andere maanden.

Frankrijk heeft hier fel op gereageerd. Volgens Frankrijk handelt het EP hiermee in strijd met het Verdrag. We zullen zien wat het Europese Hof ervan vindt. Het is echter treurig dat het EP van andere lidstaten geen enkele steun heeft gekregen. Iedere lidstaat kan zich in de procedure voegen aan de kant van het EP, maar zelfs Nederland deed dat niet. Rutte bevestigt hiermee dat hij niet echt geïnteresseerd is in afschaffing van het reiscircus. En de PVV? Die was toch ook altijd zo fel tegen het reiscircus? Zoals gebruikelijk nam de PVV met de opstelling van Rutte genoegen. In ieder geval hebben VVD, CDA en PVV iedere geloofwaardigheid verloren op dit gebied. Maar ja, na de Algemene Beschouwingen was van die geloofwaardigheid toch al niets meer over.