Weeklog Dennis de Jong: Europese salarissen - de reacties - Main contents
Deze week stelde ik in een interview met Nu.nl voor de Europese ambtenarensalarissen te halveren. Nou, dat hebben we geweten. Heel veel mensen stuurden mails waarin ze zeiden opgelucht te zijn dat eindelijk iemand iets aan de belachelijk hoge salarissen wilde doen. Maar haatmail was er ook … van Europese ambtenaren. Ondanks (of misschien wel mede door) die haatmail ga ik hier hard op doorzetten: bij de onderhandelingen over de meerjarenbegroting, en in het kader van de herziening van de arbeidsvoorwaarden die voor 2012/2013 op de rol staat.
De SP staat voor eerlijke en goede arbeidsvoorwaarden voor iedereen. Daarom komt het misschien vreemd over als juist een SP-Europarlementariër pleit voor halvering van ambtenarensalarissen. In Brussel is de situatie echter volledig uit de hand gelopen: iedere Nederlandse ambtenaar die bij de Europese Commissie in een vergelijkbare positie gaat werken, verdient vanaf dat moment zo ongeveer het dubbele. De Europese Commissie ziet zelf ook wel in dat er iets moet veranderen, maar pakt juist de ondersteunende en administratieve functies aan, niet de beleidsmakers. Voor deze lager betaalde functies gaat de Commissie in de toekomst werken met contractanten die veel goedkoper zijn. De voorstellen voor de beleidsambtenaren zijn echter marginaal: hun pensioenregeling wordt wat aangepast en verder moeten ze een paar uur meer werken in de week voor hetzelfde salaris. Niet echt een drastische hervorming.
In mijn ogen is het goed voor iedereen als de salarissen voor nieuwkomers flink omlaag gaan. Mensen belanden dan niet meer in een gouden kooi, maar kunnen veel meer dan nu het geval is een tijdje in Brussel gaan werken, om vervolgens weer door te gaan bij de nationale overheid. Daarmee voorkom je ook dat de Europese ambtenaren te weinig affiniteit hebben met wat de burgers in de lidstaten vinden. En je krijgt weer mensen die in Brussel gaan werken voor de publieke zaak, in plaats van voor het geld.
De reacties op deze ideeën logen er niet om. Ik was onder de indruk van hoeveel mensen zich hier al jaren aan ergeren en bovendien een heel goed beeld hebben van de salarissen en niet te vergeten toelages die in Brussel normaal zijn. Alleen daarom al zou het ook voor de Europese Unie goed zijn, als deze bron van ergernis wordt weggenomen. Het zou meer effect hebben dan de miljarden die de EU nu aan ‘voorlichtingscampagnes’ besteedt.
De haatmail was ook veelzeggend. De Europese ambtenaren die reageerden, voelden zich over het algemeen erg zielig. Ver weg van hun land van herkomst moeten ze zich in maar liefst vijf of meer talen kunnen uiten en dat vraagt om extra beloning. Natuurlijk moeten extra kosten vergoed worden. Zo is het reëel verhuiskosten te vergoeden en misschien zelfs een wortelingspremie te geven voor de eerste aanloop, maar om daar nu permanent een toeslag van 18% voor te geven, is buiten iedere proportie. Het feit dat de ambtenaren dit niet beseffen, toont aan hoe groot de kloof is tussen hen en de gewone mensen. Vermakelijk waren de reacties van ambtenaren die zich vergeleken met Europarlementariërs: natuurlijk zijn de salarissen van Europarlementariërs ook veel te hoog, maar als SP’er houd ik me netjes aan het normbedrag voor volksvertegenwoordigers en geef ik de rest weg aan goede doelen. Dus waren ze bij mij aan het verkeerde adres.
Als eurofractie gaan we hier de komende maanden flink werk van maken. Ik ga bij de Commissie nog wat meer gegevens opvragen, bijvoorbeeld over het verloop van de Europese ambtenaren, en dan kom ik met verder uitgewerkte voorstellen. Het belooft hiermee, gelet op de reacties, een heet parlementair jaartje te gaan worden.