Weeklog Dennis de Jong: vakantiestop, ook voor de euro? - Main contents
Vooral in aanloop naar de ingelaste eurotop afgelopen week was er nog veel opwinding, maar al snel na het bekend worden van de resultaten, ebde die weer weg. Toch hebben de regeringsleiders aan hun burgers veel uit te leggen: in wezen staken zij hun hoofd verder in de strop, zonder werkelijk effectieve maatregelen te nemen. Het slechtst mogelijke scenario is uitgekomen.
Er komt extra geld voor Griekenland, zo’n €109 miljard. Daarnaast dragen ook de banken en andere financiële instellingen bij, aanvankelijk met zo’n €37 miljard, maar dit bedrag kan nog oplopen. Als je het omrekent voor wat dit voor de Griekse schuld betekent, dan kom je erop uit dat zo’n 20% van de schuld wordt kwijtgescholden. Volgens de meeste economen is dit niet genoeg om Griekenland echt uit de problemen te helpen: daarvoor is minimaal 50% schuldverlichting nodig.
Belangrijker nog is de beslissing om het noodfonds open te gaan stellen voor landen die nog niet in de problemen zitten, maar die in de problemen zouden kunnen gaan komen. Dat is een flinke overwinning voor de eurofanaten. Al gauw zal namelijk blijken dat het fonds daarvoor te klein is, omdat hiermee een hele reeks landen extra een beroep kan gaan doen op het fonds. Denk aan Italië, Spanje en België. De landen die het wel goed doen, zullen dan ook bij moeten gaan storten. Voor Nederland betekent dit dat we ons nog verder in de strop steken: steeds meer overheidsschulden zullen door ons worden gegarandeerd. We worden zo nóg afhankelijker van de ontwikkelingen in andere lidstaten.
Kortom, een halfslachtig compromis als het gaat om de Griekse schuld, en daarnaast hebben de heren Barroso en Van Rompuy weer een slag gewonnen: het noodfonds krijgt steeds meer de vorm van een Europees Monetair Fonds waarmee lidstaten aan elkaar worden vastgeklonken. De stem van de burgers, overal in Europa, om juist wat minder via Brussel te laten lopen, is tot deze top alweer niet doorgedrongen. Niets nieuws, maar wel heel bedenkelijk, omdat de kloof tussen de politieke elite en de gewone burgers hierdoor nog verder zal toenemen. Het laat maar weer eens zien hoe ondemocratisch die eurotoppen eigenlijk zijn.
Het reces is in Brussel nu echt toegeslagen. De komende drie weken is het parlement dicht. Voor dit weeklog betekent het dat er geen blogs verschijnen op 31 juli en 7 augustus. Op 14 augustus gaan we als eurofractie met frisse moed verder. Ik wens iedereen die nog niet is geweest, een hele fijne vakantie.