Weeklog Dennis de Jong: die Grieken toch…

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, May 22 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

De winkelier op de Nieuwe Binnenweg zei het gisteren: iedereen heeft het over Griekenland met zijn luie Grieken, maar Grieken zijn toch niet werkelijk zo? Als kleine middenstander weet hij wat het is om een eigen zaakje te runnen: keihard werken, met lange dagen en administratie in het weekend. En van dat soort middenstanders zijn er ongelofelijk veel in Griekenland: het is een land vol handelaren en kleine zelfstandigen, en juist die krijgen nu de klappen. Vandaar dat ik mij erger aan Wilders: eerst waren het de fanatieke Moslims, nu de luie Grieken. Je beleid baseren op vooroordelen levert zelden goed beleid op. Het is prima, en zelfs ontzettend nodig dat we met elkaar debatteren over de vraag of we nu werkelijk weer geld moeten stoppen in een failliet land, maar laten we dan wel spreken over de werkelijke situatie.

Die situatie is in Griekenland dat er een kleine rijke bovenlaag bestaat die zowel de economische als de politieke macht in handen heeft. De grote partijen worden geregeerd door een paar families en dat al tientallen jaren lang. Die vriendschapsbanden leiden er ook toe dat de rijken in Griekenland nauwelijks belasting betalen. De inkomsten moeten komen van mensen die geen geld hebben om de belastinginspecteur om te kopen. De inkomensverhoudingen zijn dan ook behoorlijk scheef: de 10% rijkste Grieken krijgen 26% van het nationale inkomen, de 10% armste Grieken 2,5%. Vergeet alle praatjes over vetpotten en bovenmatige beloningen: de gemiddelde middenstander verdient weinig en staat hiervoor wel 16 uur per dag in zijn zaak.

In Griekenland is een ‘betaal niet’ beweging op gang gekomen. Gewone mensen die er genoeg van hebben om voor de schulden die de elite heeft laten ontstaan, op te draaien. In Nieuwsuur konden we anderhalve week geleden zien dat alleen door de tolgelden niet te betalen, middenstanders in een stadje dat alleen nog via de tolweg bereikbaar was, konden overleven. Die beweging begint flink aan kracht te winnen.

Ik geef die gewone Grieken geen ongelijk: het bezuinigingsbeleid leidt alleen maar tot economische krimp en nog meer ellende. De overheid zou juist moeten investeren: in een belastingdienst die het geld weghaalt waar het zit, bij de rijken dus, en niet corrupt is, en in een kenniseconomie die Griekenland minder afhankelijk maakt van alleen toerisme en scheepvaart, zoals nu het geval is. Dat bereik je niet door bezuinigingen. Nog weer nieuwe leningen aan een failliet land is geen goed idee en is alleen maar goed voor de banken, want Griekenland gebruikt zo’n publieke lening alleen om leningen van banken af te lossen. Herstructurering van de schulden, en op termijn wellicht het inwisselen door Griekenland van de euro door een nieuwe munt, kan wel verlichting bieden.

Verwacht van mij dan ook geen uitspraken over luie Grieken die ons het geld uit de zakken kloppen. Het zijn de speculanten en managers die ons van ons geld beroven. Zolang zij elkaar in Europa de hand boven het hoofd houden, worden gewone mensen de dupe. Misschien dat Wilders eens een actie kan beginnen tegen deze Bilderberg gang, maar dat zal wel niet, want daar behoort hij per slot van rekening zelf ook toe.