Weeklog Dennis de Jong: Kabinet Rutte niet te vertrouwen

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, May 15 2011.
minister De Jager
Bron: Blog SP

minister De Jager

Met onze campagne ‘Klauwen van Europa’ proberen we aan de kaak te stellen dat op 24 juni Rutte tijdens de Europese Raad wel degelijk macht overdraagt aan Brussel op het gebied van lonen, pensioenen en overheidsuitgaven. Ook al blijft hij het tegenovergestelde beweren, als je de stukken leest, weet je beter. Maar dat is nog niets vergeleken met de misleiding van minister De Jager: nog maar amper een jaar geleden, zag hij leningen aan Griekenland als een nuttige investering waar we zelfs op zouden verdienen. En nu dreigt hij met hel en verdoemenis, als we niet opnieuw de portemonnee trekken. Het wordt hoog tijd dat dit kabinet beseft dat je de kiezer niet eindeloos om de tuin kunt leiden: in ieder geval op het gebied van Europa munt het kabinet uit in halve waarheden en misleidende opmerkingen. Het worden er zoveel dat het kabinet wat mij betreft iedere geloofwaardigheid heeft verloren.

Het Financieel Dagblad zette het deze week allemaal nog eens op een rij. Wat zei minister De Jager een jaar geleden ook weer, toen hij ons wilde overtuigen van de noodzaak van een lening aan Griekenland van €110 miljard, waarvan €4.7 voor Nederlandse rekening? “De Grieken betalen alles terug”, “Dat is de meest harde garantie die ik kan geven” en “we gaan er zelfs geld aan verdienen”. Van al die stoere taal is inmiddels niets meer over: de Griekse economie is ingestort en het land is zo goed als failliet. En dus gaat de Europese Unie weer met de pet rond en minister De Jager speelt het spelletje mee: als we nu Griekenland niet helpen, dan volgt er rampspoed, want - ja, daar gaan we weer - dan kunnen er banken omvallen en krijgen we een nieuwe financiële crisis.

Als het gaat om het geven van een lening binnen het al overeengekomen bedrag van €110 miljard, valt de schade nog mee en gaat het niet om nieuwe verplichtingen. Maar deze lening is alleen genoeg tot en met 2012. Vanaf 2013 zou een aanvullende lening moeten worden gegeven en nu circuleren er al bedragen tot zo’n €60 miljard. Volgens De Jager zal dat ook wel weer een goede investering zijn, maar volgens mij stort hij geld in een bodemloze put.