Weeklog Dennis de Jong: Corrupte Europarlementariërs - Main contents
Drie Europarlementariërs hebben de reputatie van het Europese Parlement weer een flinke knauw gegeven. Zij gingen namelijk in op het aanbod van enkele lobbyisten om in ruil voor bedragen tot €100.000 per jaar voorstellen in te dienen en te stemmen, zoals de lobbyisten wilden. In werkelijkheid waren het geen lobbyisten, maar journalisten van de Sunday Times, een Engelse krant. Twee van de drie zijn inmiddels opgestapt, de derde zit er nog. Het enige goede nieuws is dat er nu opeens mogelijkheden zijn om een aantal maatregelen door te zetten om de oneigenlijke invloed van lobbyisten terug te dringen.
Je kunt in het Europees Parlement nog zo hard werken, en veel collega’s doen dat ook, maar dit soort schandalen blijven langer hangen dan de vele wetsvoorstellen waar het EP iedere maand over stemt. Het is dan ook niet gering wat de drie heren deden. Als je als Europarlementariër normaal leeft en je salaris en de vergoedingen zelf houdt, kun je in vijf jaar miljonair worden. Maar voor sommige graaiers is dat kennelijk nog niet genoeg. Zij willen een ‘bonus’, ook als ze die pas krijgen via criminele handelingen.
De voorzitter van het EP beloofde deze week dat hij er alles aan zal doen om de resterende Europarlementariër, een Roemeense sociaal-democraat, en voormalig minister van Buitenlandse Zaken, ook te laten opstappen. Dat mag ook wel, want ook al is betrokkene uit de sociaal-democratische fractie gezet, hij kan in theorie als onafhankelijk parlementslid door blijven gaan. Corruptie is echter een strafbaar feit, en dus hangt de drie Europarlementariërs ook vervolging boven het hoofd in hun landen van herkomst. Ook de nog zittende Europarlementariër zal waarschijnlijk vervolgd worden, en ik zal graag helpen om zijn immuniteit op te heffen met het oog op zo’n strafzaak.
Hoewel iedereen in het EP er nu schande van spreekt dat er corrupte collega’s rondlopen, ben ik eigenlijk helemaal niet zo verbaasd hierover. Zo mag je als Europarlementariër officieel alle giften aannemen die je worden aangeboden. Ik pleit al een tijd voor een gedragscode om dit te veranderen: je zou bijvoorbeeld een maximum van €50 kunnen afspreken. Omdat de voorzitter van het EP plenair zei de regels in het EP flink te willen aanscherpen, heb ik hem in een brief om zo’n bindende gedragscode gevraagd. Maar daarmee zijn we er nog niet: het wordt tijd om ongeregistreerde lobbyisten de toegang tot het gebouw van het parlement te weigeren. Ook daarvoor lijkt de voorzitter van het EP nu meer te voelen dan vroeger. Als SP-eurofractie zitten we er boven op, als de fractievoorzitters hierover gaan praten. Het wordt hoog tijd voor een flinke schoonmaak in het EP!