Weeklog Dennis de Jong: In debat met Wim van der Camp - Main contents
Dennis de Jong in debat bij Karaktur
Vandaag was ik te gast in het Politiek Café Karaktur in Breda voor een debat met mijn CDA-collega Van der Camp. De SP-Breda was mede organisator van de bijeenkomst. Quote van de dag was wel de uitspraak van Wim van der Camp dat de samenwerking met de SP in Europa hem 2000% was meegevallen. Ook herhaalde hij, weliswaar enigszins schertsend, zijn standpunt dat het tijd wordt dat de SP in de regering komt in Nederland. Als het CDA in Nederland dit advies nu eens ter harte neemt, dan zijn we een stuk verder.
In anderhalf uur kun je natuurlijk niet alle onderwerpen die in Brussel spelen, doorspreken, maar ik moet de organisatie nageven dat ze er veel werk van gemaakt hadden en dat via gerichte stellingen toch heel veel onderwerpen de revue passeerden: de verspilling in Brussel, de invloed van grote bedrijven via lobbyisten, de overbodige regeltjes, etc.
Hoewel tijdens de discussie bleek dat SP en CDA het over een aantal van deze zaken snel eens kunnen worden, zijn er toch ook grote verschillen. Ronduit teleurstellend was hoe Wim van der Camp het opnam voor de kille bezuinigingen op de sociale werkplaatsen. Ook bleek hij niet erg geïnteresseerd in het wel en wee van de kleine zelfstandige, die in Brussel niets te zoeken zou hebben. Ik heb hem daarom voorgesteld eens met me mee te gaan naar een sociale werkplaats, en daarna eens wat kleine ondernemers te bezoeken. Voor je werk in Brussel moet je wel met beide benen op de grond blijven staan.
Terwijl het CDA Europa al sociaal genoeg vindt, heb ik erop gehamerd dat Brussel op dit ogenblik vooral wordt geregeerd door de grote bedrijven en de speculanten. Zelfs regeringsleiders zijn als de dood voor de financiële markten, waarop de gespreksleider concludeerde dat niet de gewone mensen maar de grote bedrijven en de banken dus eigenlijk de baas zijn in Brussel. Daar ben ik het van harte mee eens. Zolang Brussel blijft ijveren voor lagere lonen en pensioenen, en voor flexwerk in plaats van werk dat loont, zullen we er als SP hard tegenaan moeten gaan: we hebben Brussel niet nodig als het gaat om lonen en pensioenen, maar wel moeten er concrete maatregelen genomen worden, zoals de invoering van een Europees minimumloon (als percentage van het nationaal inkomen), om Europa eindelijk eens wat socialer te maken.