Weeklog Dennis de Jong: Hoe betrouwbaar is de Europese Rekenkamer?

Source: C.D. (Dennis) de JongĀ i, published on Sunday, February 27 2011.

Het is gelukt: op 3 maart gaat de Begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement op verzoek van o.a. de SP-eurofractie Maarten Engwirda horen over zijn ervaringen in de tijd dat hij lid was van de Europese Rekenkamer.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Het wordt allemaal krap: op woensdagavond kom ik naar Nederland, natuurlijk om te stemmen en mijn protest te laten horen, en om de uitslagenavond in Den Haag bij te wonen, maar op donderdagochtend ga ik vroeg weer naar Brussel voor de hoorzitting van de Begrotingscontrolecommissie. Ik heb namelijk veel vragen aan Engwirda.

Op zich vind ik het moedig dat hij, nadat zijn mandaat als lid van de Europese Rekenkamer op 1 januari van dit jaar afliep, in een interview aan de Volkskrant duidelijk maakte dat er in ieder geval in het verleden veel mis was bij dit instituut, dat nota bene verantwoordelijk is voor de controle op de besteding van ons belastinggeld via de Europese Unie. Hij zei onder meer dat sommige leden van de Rekenkamer wel erg onder druk stonden van hun nationale regering om de zaken beter voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren.

Engwirda meent dat inmiddels de Rekenkamer veel beter functioneert. Dat vraag ik me echter af. Naast Engwirda heeft ook een Duits ex-lid kritiek geleverd. Ik wil donderdag dan ook precies horen welke garanties er nu zijn voor de onafhankelijkheid van de Rekenkamer. Vervolgens gaat de Begrotingscontrolecommissie natuurlijk ook de huidige voorzitter van de Rekenkamer nog horen: ook die zal ik flink aan de tand voelen over de werkmethoden van deze instelling, want als we zelfs de Rekenkamer niet meer kunnen vertrouwen, hoe kunnen we als Europees Parlement dan nog echt controle uitoefenen op de begroting?