Weeklog Dennis de Jong: een nieuw tv-programma over Europa? - Main contents
Afgelopen vrijdag was ik in de Fontys Hogeschool voor Journalistiek, in Tilburg. Daar was ik o.a. lid van een jury die presentaties van de studenten moest beoordelen om jongeren informatie te geven over de Europese Unie. De winnende presentatie was veelbelovend: het ging uit van concrete problemen waarmee jongeren op weg naar Brussel gingen. Tegelijkertijd doen de Europese regeringsleiders er alles aan om besluiten te nemen buiten de burgers om: dezelfde vrijdag bespraken ze een plan van Sarkozy en Merkel dat zou leiden tot Brusselse bevelen op het gebied van bijvoorbeeld de loonontwikkeling (niet de sociale partners maar Brussel besluit hoeveel loon we erbij mogen krijgen), en de pensioenen (Brussel bepaalt wanneer we met pensioen mogen). Centraal in het plan staat dat we moeten bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. De vraag voor zowel de studenten als ons allemaal is dan ook: hoe krijgen we greep op Brussel?
Het was een leuke dag in Tilburg. Nadat ik ’s-ochtends al een gastcollege had mogen geven aan de studenten, kon ik ’s-middags met veel plezier luisteren en kijken naar hun presentaties. De winnende presentatie nam jongeren mee naar Brussel aan de hand van een concreet probleem, bijvoorbeeld de enorme bedragen die je kwijt kunt zijn, als je in het buitenland je mobieltje gebruikt om te internetten. Die formule zou best kunnen werken, maar je kunt hem misschien beter nog wat verbreden: bijvoorbeeld een tv-programma als de Europese Ombudsman, waaraan iedereen kritische vragen zou kunnen stellen over wat er in Brussel allemaal gebeurt.
En daar is dringend behoefte aan, want op dit ogenblik proberen de Europese regeringsleiders ons een economische regering in te rommelen. De SP heeft altijd al gezegd dat de invoering van de euro niet zou kunnen zonder politieke unie, d.w.z. dat we grote delen van ons overheidsbeleid overdragen aan Brussel. Daarom waren we indertijd ook tegen die euro. Het gaat bij een politieke unie niet alleen om afspraken over de omvang van het begrotingstekort, maar ook om de mate waarin onze economie concurrerend is. Volgens de neoliberale agenda, die Sarkozy en Merkel actief uitdragen, ben je alleen concurrerend als de lonen laag zijn, de sociale lasten minimaal, en de overheidsuitgaven worden beperkt tot investeringen in bijvoorbeeld onderwijs en infrastructuur.
De plannen die beide regeringsleiders afgelopen vrijdag op tafel legden, bevatten nergens een oproep tot kwalitatief goede publieke diensten, of tot het scheppen van werk dat loont in plaats van flexibele baantjes waar je niet genoeg verdient om van te kunnen leven. Ook geen oproep tot armoedebestrijding. Geen plannen om bonussen te beperken. Ook geen plannen om de zwaarste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. En geen plannen voor een belasting op speculatieve transacties (Tobin-tax). Kortom, Europa moet concurrerend worden over de rug van gewone mensen.
Een Europese Ombudsman op tv is een aardige gedachte en wie weet, pakt een van de omroepen dit op. Maar waar het werkelijk om gaat, is dat mensen zich bewust worden van wat er zich allemaal in Brussel afspeelt en waarvan ze later de rekening krijgen gepresenteerd. Met andere woorden, het wordt tijd voor informatie, mobilisatie en PROTEST!
Zie ook: