Weeklog Dennis de Jong: fracties in het Europees Parlement - Main contents
De afgelopen week verbaasde Jo Ritzen van de PvdA vriend en vijand met zijn voorstel voor een nieuwe Europese beweging in het EP. Het zou gaan om samenwerking tussen de PvdA, de Duitse Sociaal-Democraten en Groenen, D66 en het Britse Labour. Het bericht verscheen vrijdag in Trouw, maar de dag erna kwam er al snel een reactie: geen van de genoemde politieke partijen wisten iets van Ritzen’s plannen. Thijs Berman, delegatieleider van de PvdA in het EP, nodigde Ritzen vervolgens uit om een weekje stage te komen lopen om zijn kennis over het EP wat bij te spijkeren. Dat bracht me op de gedachte om mijn weeklog deze week eens te wijden aan het fenomeen ‘groepen’ of ‘fracties’ in het EP. Misschien helpt het?
Normaal spreken we over de eurofractie van de SP in het Europees Parlement. De SP is natuurlijk een Nederlandse en geen Europese partij. Maar het Europees Parlement ziet graag dat partijen uit allerlei landen samenwerken en dat er uiteindelijk Europese politieke partijen zullen ontstaan. De Groenen zijn hiermee het verst: Groen Links is niet alleen een Nederlandse partij maar is ook onderdeel van de Europese Groenen. In het nationale programma van Groen Links zie je onderdelen van het programma van de Europese Groenen terug, en tegenwoordig gebruikt Groen Links het Europese logo regelmatig naast het nationale. Ook de christen-democraten kennen een Europese partij, de Europese Volks Partij, maar in Nederland opereert het CDA toch zelfstandiger van de EVP, dan Groen Links van de Europese Groenen.
De sociaal-democraten zijn iets losser georganiseerd, maar behoren wel tot de groep S&D, Socialisten en Democraten. Toch zul je de PvdA niet snel het logo van de S&D zien gebruiken naast het eigen logo en de S&D is dan ook eerder een samenwerkingsverband dan een echte Europese politieke partij. Hetzelfde geldt voor de liberalen in het EP, waarvan zowel D66 als de VVD deel uitmaken. De SP behoort tot Verenigd Links. Dat is wel een groep maar zonder fractiediscipline. Dat betekent dat iedereen vrij is te stemmen hoe hij wenst, ook al zijn er stemadviezen van de groep als zodanig. Waarschijnlijk is Verenigd Links zo ongeveer het meest losse samenwerkingsverband in het EP.
Het voorstel van Ritzen om niet alleen sociaal-democratische krachten te bundelen, maar ook D66 en de Duitse Groenen bij die samenwerking te betrekken, zal dan ook nooit lukken. Het zou betekenen dat links en rechts één groep zouden moeten vormen, waarbij de liberalen, sociaal-democraten en Groenen dus zouden moeten fuseren. Het is hetzelfde als VNO-NCW vragen te fuseren met de FNV. Kortom, Ritzen mag dan nog net voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht zijn, zijn voorstel van vrijdag was toch een beetje dom…
Reageren kan: eurofractie@sp.nl