Weeklog Dennis de Jong: Gelukkig Nieuwjaar!

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Saturday, January 1 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Aan alle lezers van deze blog wens ik allereerst dat 2011 een socialer en menselijker jaar mag worden dan het vorige. Nieuwjaarsdag betekent vooruitkijken. Wat het Europees Parlement betreft, wordt 2011 belangrijk: we krijgen te maken met vergaande besluiten over het economisch bestuur, met mogelijk minder bevoegdheden voor de lidstaten en meer macht voor Brussel. En we moeten stappen zetten op het gebied van de meerjarenbegroting: gaan we nog meer geld rondpompen en salarissen van EU-ambtenaren en -politici verhogen? Of gaat ook Brussel de broekriem nu eens echt aanhalen?

euro

Als SP zullen we ons constructief opstellen, maar tegelijkertijd vasthouden aan onze standpunten. Als de Europese Raad van mening is dat we moeten doorgaan om ons belastinggeld te steken in een noodfonds om armlastige lidstaten te helpen, dan kan dit niet zonder maatschappelijk debat. En een debat waarin alle scenario’s worden besproken. Wat te doen als de landen hun leningen niet kunnen terugbetalen? Ter vergelijking: als het totale noodfonds wordt uitgeleend en de leningen worden niet terugbetaald, kost dat de Nederlander per persoon €2000. En wat zouden de precieze gevolgen zijn als de eurozone bijvoorbeeld uiteen zou vallen in een sterk en zwakker deel? Daarover mag je toch wel een discussie verwachten.

Als de Europese Raad akkoord gaat met de ideeën van een Europees economisch bestuur, zoals de Commissie die nu heeft uitgewerkt, dan betekent dat niets meer of minder dan dat ons sociaal en belastingbeleid in de toekomst ook steeds meer door Brussel gaat worden bepaald. De vakbeweging is al mordicus tegen: de hoogte van de lonen worden, wat hen betreft, door werkgevers en werknemers bepaald en niet door Brussel. Ook zo’n stap verdient het breed in de samenleving te worden besproken en niet via achterkamertjes in Brussel door regeringsleiders min of meer stiekem te worden geregeld.

Komt er een verdragswijziging, dan wil de SP daar zeker een referendum over. De wijzigingen die nu worden voorgesteld en de overdracht van bevoegdheden zijn zo belangrijk dat iedereen die dat wil, zich erover moet kunnen uitspreken. Een referendum is dan, zo is gebleken bij de discussie over de Europese Grondwet, het beste middel om zo’n debat op gang te brengen en de stem van de burger te laten spreken.

begroting

Ook over de meerjarenbegroting zou je eigenlijk een referendum moeten houden, of op zijn minst een breed maatschappelijk debat moeten voeren. Het hele Brusselse circus probeert de bestaande structuur in stand te houden: fondsen die vooral goed zijn voor de multinationals en voor kleine bedrijven nauwelijks te gebruiken zijn vanwege de enorme papierwinkel, het rondpompen van geld, het verouderde landbouwbeleid - dat alles staat ter discussie, maar Brussel doet er alles aan om die discussie in de kiem te smoren. De SP vindt dat de burger er recht op heeft mee te praten over waar het belastinggeld aan wordt uitgegeven. En over de manieren om de verspilling in Brussel nu eens echt aan te pakken.

Kortom: er is veel te doen in 2011, heb er zin in…