Weeklog Dennis de Jong: Eindhoven

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, October 31 2010.

Deze week was ik twee keer in Eindhoven: op maandagavond voor een debatavond, en op vrijdag voor een werkbezoek in het kader van de Dutch Design Week. Eindhoven doet het goed als het om industrieel design gaat: het ontwerpen en lanceren van allerlei producten voor bijvoorbeeld onderwijs of gezondheidszorg met als doelstelling het leven net wat prettiger te maken. Op de achtergrond speelde natuurlijk de vraag of Brussel ook in de toekomst dergelijke ontwikkelingen zal blijven subsidiëren. Mijn antwoord: zie Brussel niet als vervanging voor het Gemeentefonds, want Den Haag blijft als eerste aan zet. En vertrouw ook niet teveel op rondpompen van geld: daar gaan vaak meer mensuren inzitten dan je er uiteindelijk aan subsidie van terugziet. Maar als er toch fondsen blijven bestaan waar ook rijkere lidstaten als Nederland gebruik van maken, dan zijn kennis, innovatie, duurzaamheid en daarmee werkgelegenheid kernwoorden. En Eindhoven verenigt veel hiervan in zich.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Tijdens het werkbezoek werd ik niet overvallen door vragen over de financiering van projecten. Maar tijdens de debatavond kwam het onderwerp wel degelijk op. Een van de leden van het college van bestuur van de Technische Universiteit Eindhoven vertelde over de samenwerkingsprojecten met soortgelijke instellingen in Leuven en Aken. En hoe Eindhoven zowel op de kennisas ICT (informatica) als Energie inzet. En daarbij natuurlijk nog de focus op design. Dat zijn wel degelijk zaken waar Nederland en zelfs Europa als geheel wat aan heeft: voor de werkgelegenheid in Nederland is de kenniseconomie van wezenlijk belang. Zeker nu traditionele werkgelegenheid zich blijft verplaatsen naar opkomende economieën als India en Brazilië.

Het Kabinet Rutte presteert op dit gebied ondermaats: niet alleen moet het onderwijs wel degelijk inleveren, maar ook dreigen grote kortingen op het Gemeentefonds. Dat betekent dat de bezuinigingswoede niet alleen landelijk, maar ook op lokaal niveau doorzet. En dat doet pijn, ook in Eindhoven, en ook als het gaat om innovatie. Die discussie gaat de SP in Den Haag aan en zo hoort het ook. Brussel moet in ieder geval niet gezien worden als alternatief om de schade die dit kabinet aanricht, te compenseren. Het is nog altijd goedkoper om zaken via de Nederlandse overheid te financieren, dan via Brussel. Denk maar aan de enorme moeite die het kost om een project goedgekeurd te krijgen (vaak heb je dan te maken met zowel Brusselse als Haagse regels waar je aan moet voldoen), maar ook de papierwinkel die nodig is om verantwoording af te leggen over de besteding van de subsidie.

Maar goed, zoals de zaken er op dit ogenblik in het Europees Parlement voorstaan, zullen ook voor Nederland in de toekomst nog mogelijkheden blijven bestaan om subsidie uit Europese fondsen te krijgen. Ik zal er dan ook voor proberen te zorgen dat, als er dan toch wat overblijft, de criteria zo worden dat het gaat om grensoverschrijdende en innovatieve projecten die goed zijn voor de werkgelegenheid. En dan maakt Eindhoven goede kans op dergelijke subsidies, want dat het in die stad zindert, dat heb ik deze week mogen ervaren. Met dank aan de SP-afdeling die bij beide bezoeken actief aanwezig was!