Weeklog Dennis de Jong: Woensdag Winkeldag - Main contents
A.s. woensdag is mijn agenda grotendeels gewijd aan het Midden- en Kleinbedrijf, in het bijzonder de detailhandel. Als eurofractie hebben we laten zien wat voor de kleine zelfstandige te kunnen betekenen: zo werden de ambachtelijke winkels uitgesloten van al te gedetailleerde etiketteringsvoorschriften. Ook hebben we kunnen regelen dat niet alleen de overheid, maar ook de bedrijven snel moeten betalen: kleine zelfstandigen moeten nu nog vaak instemmen met wurgcontracten van grote bedrijven, zodat ze pas na vele maanden betaald worden voor geleverde goederen en diensten. Maar er blijft nog genoeg over: terugdringing van overbodige regeldruk, maar ook de aanpak van de bendes die van lidstaat naar lidstaat hoppen en juist vaak de kleine winkels overvallen. Over dit soort zaken gaan we woensdag duidelijke afspraken maken met het MKB.
Het begint met een werklunch met vertegenwoordigers van de Nederlandse Winkelraad. We hebben een lange lijst met agendapunten. Zo zullen we o.a. spreken over de voorstellen om bij vlees altijd te vermelden uit welk land het komt. Dat lijkt handig voor de consument, maar de praktijk is een stuk weerbarstiger en net als bij de (andere) etiketteringsvoorschriften, worden ook nu weer de kleine, ambachtelijke winkels het hardst getroffen. Dat laten we natuurlijk niet gebeuren.
Ook zullen we spreken over de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. De overvallen op winkels in Nederland worden steeds meer gepleegd door in Europa rondtrekkende bendes. Het is dan ook belangrijk dat de politie- en justitiediensten van de lidstaten nauwer gaan samenwerken om deze bendes, waar ze ook in Europa actief zijn, effectiever aan te pakken. De ministers van Justitie werken hier al aan,maar vanuit het Europees Parlement blijf ik hier bovenop zitten.
’s-Avonds is er tenslotte de lancering van een schriftelijke verklaring die ik samen met andere Europarlementariërs heb opgesteld. In de verklaring vragen we van de Commissie en de Lidstaten nog beter op te letten wat de gevolgen zijn van nieuwe (en oude) Europese regels voor kleine zelfstandigen. Als de verklaring door een meerderheid van Europarlementariërs wordt getekend, en de verwachting is dat dit wel gaat lukken, geldt zij als officieel standpunt van het EP en moeten de Commissie en de Raad reageren. Trouwens: ook het Parlement zelf kan op dit gebied nog wel wat leren. Als ik kijk naar de wirwar van voorstellen die er soms in het EP worden opgesteld en aangenomen, dreigt het gevaar dat ook het EP zelf verwarrende of complexe regels opstelt.
Op donderdagochtend volgt nog een werkontbijt met de Nederlandse Kamers van Koophandel: en zo proberen we als eurofractie waar te maken wat we bij de verkiezingen beloofden - kleine zelfstandigen kunnen op de SP rekenen, in Den Haag, maar ook in Brussel!