Weeklog Dennis de Jong: Crisiscommissie in crisis... - Main contents
Terwijl de conclusies van de Commissie De Wit in de Tweede Kamer op kamerbrede steun mogen rekenen, stevent de crisiscommissie in het Europees Parlement af op een confrontatie, waarbij de christen-democraten en sociaal-democraten de andere fracties voor het blok zetten. Zoals het er nu naar uitziet, komt er geen (tussen)rapport waarin de oorzaken van de crisis echt zijn geanalyseerd en waarin aanbevelingen zijn opgenomen voor een beleid dat een volgende crisis kan voorkomen. Dat is een gemiste kans.
Toen we een jaar geleden begonnen met het werk van de crisiscommissie, was het allemaal nog koek en ei tussen de fracties. Natuurlijk wisten we van tevoren dat er grote verschillen van inzicht waren, maar het idee was dat er, net als in de Tweede Kamer bij de Commissie De Wit het geval was, een rapport uit zou rollen waar het overgrote deel van de fracties mee zou kunnen instemmen.
Zoals steeds, heb ik me daarbij constructief opgesteld. De rapporteur, een Franse sociaal-democrate, wekte ook vertrouwen: in haar ontwerp tussenrapport trok ze stevig van leer tegen de speculanten en hield ze een vurig pleidooi voor respect voor de sociale tradities in Europa. Omdat conservatieven, liberalen en christen-democraten vervolgens stevige kritiek leverden op dit 'ideologische' document, schreef de rapporteur in de zomermaanden een compromistekst.
Ik vond de compromistekst al een flinke stap achteruit t.o.v. de oorspronkelijke tekst en had al enkele tientallen amendementen opgesteld. Twee weken geleden zouden we in Straatsburg over de tekst en alle ingediende amendementen gaan spreken. Van Verenigd Links had ik het mandaat meegekregen om namens de hele fractie te onderhandelen. Toen ik bij de vergaderzaal aankwam, hing daar echter een briefje dat het overleg was geannuleerd. Dat kan natuurlijk gebeuren: misschien was de rapporteur ziek of zo. Maar toen vorige week in Brussel ook de tweede vergadering opeens werd geannuleerd, kreeg ik argwaan. En dat bleek terecht: na veel trekken en duwen kregen we uiteindelijk te horen dat de christen-democraten de compromistekst als basis voor de onderhandelingen hadden verworpen, en dat zij nu met de sociaal-democraten samen een nieuwe tekst aan het opstellen waren.
Het is duidelijk waar dit toe kan leiden: een nog zwakkere tekst die waarschijnlijk op geen enkele manier ingaat op de vraag hoe we kunnen voorkomen dat speculanten straks voor weer een crisis gaan zorgen. En hoe we financiële instellingen en bedrijven zo kunnen sturen dat ze niet te groot worden om om te vallen (too big to fail) en in tijden van nood weer bij de staat aankloppen voor hulp.
Samen met de Groenen ga ik natuurlijk proberen er nog het beste van te maken. Of dit lukt, zal vooral afhangen van de vraag of de sociaal-democraten bereid zijn naar links te kijken en zich niet laten vastpinnen op een compromis met rechts. Ik houd u op de hoogte!
Reageren kan: eurofractie@sp.nl