Weeklog Dennis de Jong: worden Europarlementariërs betaald klapvee? - Main contents
Er is weer eens een relletje uitgebroken in het Europees Parlement. Afgelopen vrijdag ontvingen alle Europarlementariërs opeens een bericht van de christen-democratische voorzitter, Buzek, waarbij we gesommeerd werden volgende week in Straatsburg naar de toespraak te komen luisteren van de voorzitter van de Commissie, Barroso. Als we dat niet doen, krijgen we als straf een boete opgelegd. En dat allemaal omdat Barroso een ‘State of the Union’ komt afleggen, net als de Amerikaanse President dat doet aan het begin van het parlementaire jaar. Nog los van het feit dat Europarlementariërs zelf wel uitmaken waar ze bij zijn, heeft Barroso noch de autoriteit, noch de macht van een Europese ‘President’. En dat moet vooral zo blijven: Europa is geen federale Staat en aan toeters en bellen die die indruk zouden geven, hebben we als SP dan ook geen enkele behoefte. Ik zal mijn aanwezigheid laten afhangen van de vraag of ik op dat moment nuttiger zaken kan doen. En chanteren door de Voorzitter van het EP laat ik me al helemaal niet!
v.l.n.r.: De voorzitter van het EP Buzek, van de Commissie Barroso, en van de Europese Raad Van Rompuy. Bron: Europese Commissie
Officieel heeft de Voorzitter van het EP dit besluit genomen samen met de vertegenwoordigers van andere fracties, maar dat betekent nog niet dat er binnen het EP voldoende draagvlak voor bestaat. Het regende dit weekend emails van boze Europarlementariërs die dit - terecht - zien als inbreuk op hun onafhankelijke positie als volksvertegenwoordiger. Natuurlijk maken we ook binnen onze eigen fractie, Verenigd Links, soms afspraken over het aanwezig zijn bij bepaalde, belangrijke debatten. Maar daar heeft de Voorzitter van het EP niets mee te maken. En de aanwezigheid van Europarlementariërs afdwingen via financiële sancties geeft de indruk dat hij zijn collega’s ziet als klapvee dat je naar believen kunt inhuren.
Nu is het waar dat de grote zaal van het Europees Parlement in Straatsburg er vaak verlaten bij ligt. Dat komt, doordat er meestal specialistische debatten zijn waar maar weinig Europarlementariërs direct bij betrokken zijn, en er bovendien altijd maar spreektijd is voor een paar mensen. Alleen bij de stemmingen zijn de meeste parlementariërs wel aanwezig. Je zou kunnen denken dat Buzek hier verandering in wilde brengen, maar de werkelijke reden is een andere.
Er is in het EP een belangrijke stroming die van Europa een federale Staat wil maken. Buzek maakt hier ook deel van uit. Alles wat het EP aan symbolen kan bedenken, om Europa op een echte Staat te laten lijken, proberen ze in te voeren. Daar past ook een plechtige ‘State of the Union’ bij, zeg maar de Algemene Beschouwingen, maar dan over Europa. Het zou me niets verbazen, als tijdens de binnenkomst van Barroso in de zaal het volkslied klinkt en we allemaal moeten gaan staan om Barroso toe te juichen, net als het Amerikaanse congres dat doet voor Obama.
Aan zo’n circus ga ik natuurlijk niet meewerken. Barroso is een rechtse politicus, met wie de SP maar weinig ideeën gemeen heeft. Maar ook los daarvan is de SP er geen voorstander van dat Europa een superstaat wordt. Tegen ieder initiatief in die richting verzetten we ons dan ook. En daarom zal ik waarschijnlijk tijdens hooguit een gedeelte van de toespraak van Barroso in de zaal zitten. Mocht Buzek inderdaad boetes gaan opleggen, dan zal ik die samen met veel andere boze Europarlementariërs gaan aanvechten. Dit kan dan ook nog een leuk staartje krijgen en iets in me zegt dat de bijeenkomst wel eens veel rommeliger zou kunnen gaan verlopen dan Buzek nu nog denkt…