Weeklog Dennis de Jong: Europese grensbewaking: FRONTEX

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, May 30 2010.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Morgen gaan we in de Commissie Burgerlijke Vrijheden van het EP stemmen over toetreding van Zwitserland en Liechtenstein tot FRONTEX, zeg maar het Europese samenwerkingsverband voor grensbewaking en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers en illegaal verblijvende vreemdelingen. Als SP staan we voor menselijke waardigheid en FRONTEX is toch vooral een kille operatie om mensen buiten te zetten en buiten te houden. Toch is een goede grensbewaking en terugkeer van mensen die hier geen recht op verblijf hebben, nodig: anders krijgen we Amerikaanse toestanden, waarbij illegalen vaak worden gedoogd, maar in de praktijk overgeleverd zijn aan de handelaren die hen volledig uitbuiten. Ik zal het stemadvies van Verenigd Links volgen en tegen uitbreiding van Frontex tot Zwitserland en Liechtenstein stemmen. Ik wil echter geen symboolpolitiek en anders dan VL, zal ik me dan ook tegelijkertijd sterk maken voor hervorming van FRONTEX, zodat we een menswaardiger vorm van grensbewaking krijgen dan nu het geval is. Daar schiet iedereen meer mee op dan in de zijlijn te blijven staan en alleen ‘tegen’ te roepen.

FRONTEX is in 2004 opgericht toen het aantal vreemdelingen dat via de Middellandse Zee naar Europa probeerde te komen, fors toenam. Ministers verklaarden toen dat ze een einde wilden maken aan de vele slachtoffers die er vielen doordat de vreemdelingen in vaak wrakke bootjes werden vervoerd en ze de Europese kust vaak niet bereikten en in plaats daarvan verdronken in de Middellandse Zee.

Met die doelstelling kun je het alleen maar eens zijn: de drama’s die zich op de Middellandse Zee voltrokken, daar moest en moet een einde aan komen. Maar dan wel op een menswaardige manier: dat betekent dat vluchtelingen de kans moeten krijgen om ook daadwerkelijk asiel te vragen en dat kinderen en andere kwetsbare groepen speciale bescherming krijgen.

Van dit alles is in de praktijk weinig terechtgekomen. Het lijkt wel of in de loop van de tijd alle aandacht uit is gegaan naar het buiten houden en buiten zetten van vreemdelingen. Lang niet alle vreemdelingen die dat willen, kunnen asiel aanvragen, en van speciale bescherming van kwetsbare groepen is niet of nauwelijks sprake.

Binnenkort spreken we in het EP ook meer in het algemeen over FRONTEX. Het moet toch mogelijk zijn om samen met andere partijen het mandaat van FRONTEX zo aan te passen dat die oorspronkelijke, humanitaire doelstelling weer centraal komt te staan. Verandering van het mandaat krijg je niet door tegen FRONTEX als zodanig te zijn, maar wel door intensieve onderhandelingen over de noodzakelijke wijzigingsvoorstellen. Die ga ik dan ook graag voeren!

Op zondag 6 juni ben ik uitgenodigd om 19.00u. deel te nemen aan de maandelijkse wake bij het detentiecentrum op Zestienhoven (Rotterdam Airport). Het wordt ongetwijfeld een indrukwekkende bijeenkomst, waarbij ik samen met de vaste groep van ‘Welkom Onthaal’ en de SP-Rotterdam zal laten zien dat Nederland nog steeds mensen kent die menswaardigheid voorop zetten, ook als het om vreemdelingen gaat!

Reageren kan: eurofractie@sp.nl