Weeklog Dennis de Jong: Europees Parlement heeft gat in z’n hand

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, May 23 2010.

Deze week stond natuurlijk vooral in het teken van de instabiele euro. Net als in Nederland hameren de Europese liberalen en christen-democraten erop dat alleen door drastische bezuinigingen in de lidstaten, de euro gered kan worden. Het is juist tegen die achtergrond dan ook triest te moeten constateren dat, als het om uitgaven van het Europees Parlement zelf gaat, deze partijen met geld blijven smijten: het hemd is nu eenmaal nader dan de rok.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Er waren twee concrete voorstellen aan de orde die bij elkaar toch al gauw zo’n €50 miljoen aan bezuinigingen hadden kunnen opleveren. Dat is natuurlijk maar peanuts vergeleken met de totale begroting van de EU, maar toch ook niet onbelangrijk. Het eerste voorstel ging erover de voorgestelde verhoging van de assistentenvergoeding ongedaan te maken. Dit is te vergelijken met een personeelsbudget: iedere Europarlementariër kan met deze vergoeding assistenten aantrekken. Nu heeft ook ons team in Brussel het razend druk en als ik de bestaande assistenten zou vragen of zij versterking zouden kunnen gebruiken, zal iedereen wel ja zeggen. Toch gaat het natuurlijk niet aan om in deze moeilijke economische tijden zo makkelijk met belastinggeld om te gaan. Ik steunde dan ook een voorstel van Groen Links tegen de verhoging. En ik stemde ook tegen de parlementaire begroting als zodanig. Helaas waren andere Nederlandse partijen niet zo duidelijk en stemde GL uiteindelijk toch vóór de totale begroting van het EP, ook toen bleek dat er een meerderheid was voor de verhoging van de assistentenvergoeding.

Een tweede bezuinigingsvoorstel sneuvelde eveneens. Het ging daarbij om het voorstel in september niet twee keer (ja, echt waar! - ter compensatie van het ontbreken van een plenaire sessie in augustus) in Straatsburg te vergaderen, maar dit te beperken tot twee kortere sessies in één week. Iedereen kan begrijpen dat dit in ieder geval één verhuiscircus scheelt en formeel voldoen we via dit voorstel toch aan het vereiste twaalf keer per jaar een plenaire sessie in Straatsburg te hebben. Goed voor de bezuinigingen en goed voor het milieu, maar nee hoor het EP stemde in meerderheid tegen.

 
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Tenslotte hangt ook nog steeds de zaak van de salarissen voor EU-ambtenaren. Het Hof van Justitie kijkt hiernaar en de Commissie heeft de begroting voor volgend jaar alvast verhoogd, ervan uitgaand dat de ambtenaren gelijk zullen krijgen.

In het algemeen houden juist partijen die enorm in Europa geloven, vast aan verhoging van de EU-uitgaven. Omdat niemand begrijpt hoe je daarmee door kunt gaan in tijden van algemene bezuinigingen, vergroten ze echter alleen maar de kloof tussen Brussel en de gewone mensen. Ik heb de Europese Commissie in ieder geval schriftelijke vragen gesteld hoe ze het in hun hoofd halen juist in tijden van bezuinigingen te komen met een sterk verhoogd begrotingsvoorstel. Eens kijken hoe lang ze dit keer nodig hebben voor een antwoord…

Reageren kan via eurofractie@sp.nl

Vorige week is er vanwege de vliegramp geen Weeklog geplaatst.