Weeklog Dennis de Jong: De betekenis van het SP-congres voor Europa - Main contents
Jan Marijnissen interviewt schoonmakers op het congres
Een van de indrukwekkende momenten op het SP-congres van 24 april was het interview met een delegatie van schoonmakers, cateringmedewerkers, postbodes en thuiszorgmedewerkers. Zij lieten duidelijk zien dat concurrentie in Nederland gevoerd wordt via het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden. Heeft dit ook wat met de Europese Unie te maken? Helaas wel: Brussel legt eenzijdig de nadruk op economische groei en flexibilisering van de arbeidsmarkt (flexicurity), en heeft weinig tot geen oog voor de gewone mensen. In het Europees Parlement zullen we de voorbeelden van mensen in de verdrukking, zoals op het congres, naar voren blijven schuiven. Zo krijgen ze ook in dat ‘verre’ Brussel een stem.
Emile Roemer zei het in zijn slottoespraak: Europa moet transparanter en socialer. Er moet een einde komen aan de situatie waarbij de multinationals een rapport uitbrengen en alle regeringsleiders dat onmiddellijk zien als routekaart voor verdere Europese samenwerking.
Deze week presenteerde ook VNO-NCW de toekomstvisie van de Nederlandse werkgevers. Er zitten goede dingen in, zoals terugdringing van bureaucratie en een einde maken aan verspilling. Toch ligt de nadruk weer tamelijk eenzijdig op economische groei, zonder dat de oorzaken van de economische crisis, t.w. de graaicultuur van topmanagers, worden genoemd, laat staan aangepakt.
In juni gaat de Europese Raad belangrijke besluiten nemen over de economische toekomst van Europa. Er zal geprobeerd worden op economisch gebied macht van de lidstaten over te hevelen naar Europees niveau. Daarbij zal de Europese Raad, die nauwelijks door nationale parlementen of door het Europees Parlement gecontroleerd kan worden, een centrale rol spelen. Voor de SP blijft het uitgangspunt: coördinatie op economisch gebied prima, maar geen Europese economische regering die gaat voorschrijven hoeveel en misschien zelfs waarop in de lidstaten bezuinigd moet gaan worden.
Ook zal de Europese Raad de sociaal-economische doelstellingen voor de komende tien jaar vaststellen. Dit is wat men noemt: Europa 2020. Het komt erop aan dat bij die doelstellingen ook duidelijk wordt gemaakt dat concurrentie door steeds verslechterende arbeidsvoorwaarden geen oplossing is. Economische groei prima, maar dan wel op een manier dat niet alleen topmanagers maar ook de postbode, de schoonmaker, de cateringmedewerker en de thuiszorgmedewerker er wat aan hebben.
In de interne markt commissie gaan we deze week stemmen over een rapport over de doorstart van de interne markt. De rapporteur heeft veel van mijn amendementen overgenomen en houdt inmiddels een vurig pleidooi voor een sociale markteconomie en sociale rechtvaardigheid als een van de bouwstenen van de nieuwe interne markt. Dat is een goede ontwikkeling. Als nu de regeringsleiders hier ook naar gaan luisteren, krijgt Emile, en krijgen wij allemaal misschien een beetje ons zin…
Reageren kan: stuur een mailtje naar eurofractie@sp.nl