Weeklog Dennis de Jong: alweer: het verhuiscircus naar en van Straatsburg

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Sunday, March 14 2010.

Deze week nam VVD-collega Hennis-Plasschaert plotseling het initiatief voor een brief aan de vaste voorzitter van de Europese Raad, Van Rompuy, om hem te vragen een einde te maken aan het maandelijkse verhuiscircus naar Straatsburg. Goed dat er weer aandacht voor deze onzin is, maar erg doortastend is dit initiatief niet. Het riekt naar symboolpolitiek.

verhuiscircus: 200 miljoen euro per jaar
Bron: Blog SP

De afgelopen week was het weer eens zover: alle koffers waren gepakt en hordes Europarlementariërs met hun medewerkers reisden af naar Straatsburg. Dat betekent in werkelijkheid dat er op maandag overdag en op donderdag vanaf lunchtijd niet meer wordt gewerkt. Iedereen is dan 'onderweg'. Op vrijdag werkt in ieder geval het secretariaat van het Europees Parlement ook niet "om te bekomen van alle verhuisperikelen".... Het zou me niets verbazen als sommige Europarlementariërs hetzelfde doen. Al met al gaat er tijdens iedere sessie dus een halve werkweek verloren nog los van de verhuis-, reis- en verblijfskosten zelf.

Zo op het eerste gezicht is het dus mooi dat sommige Europarlementariërs hier weer eens aandacht voor vragen. Ik denk echter niet dat een briefje aan Van Rompuy waarin alleen het probleem onder zijn aandacht gebracht wordt, zal overtuigen. Eerder heb ik in het Oranjeberaad (het overleg tussen alle Nederlandse Europarlementariërs) voorgesteld de regeringsleiders te vragen na te denken over de mogelijkheid het NAVO-hoofdkwartier te verplaatsen naar Straatsburg, waardoor het EP voortaan in Brussel kan blijven. De VVD voelde hier toen niets voor: Van Baalen zei ervoor te passen de NAVO te verbannen naar zo'n provinciestadje. Toch zullen we nooit wat bereiken, als we Frankrijk niet iets teruggeven in ruil voor het opgeven van Straatsburg als zetel van het EP.

Ik zal de bewuste brief wel mee ondertekenen, maar in de toekomst hoop ik toch op wat meer creativiteit bij mijn collega's. En wat mij betreft wacht ik nog steeds op een écht antwoord op mijn voorstel dat ik tijdens het Oranjeberaad hierover had opgebracht...