Weeklog Dennis de Jong: FNV go(es) Europe! - Main contents
Afgelopen vrijdag, 29 januari, woonde ik een bijeenkomst van de FNV bij over de inzet van de vakcentrale richting Brussel. Eerder was me al opgevallen dat de stem van de vakbeweging in Brussel nog onvoldoende wordt gehoord: tegenover één lobbyist van de vakbeweging staan er 99 van het bedrijfsleven. De vakcentrale onderkent dit en wil er ook wat aan gaan doen, maar er is nog wel een enorme informatieachterstand en gebrek aan middelen.
Het was me het weekje wel: een drukke week in het Europees Parlement met tal van commissiebijeenkomsten, op zaterdag het inspirerende partijcongres, en de dag ervoor de FNV-bijeenkomst over Europa. Alles bij elkaar meer dan genoeg onderwerpen voor het weeklog.
Uit al die onderwerpen kies ik de FNV-bijeenkomst samen met een vergadering van het crisiscomité van het EP, waarin we prof. Monti aan de tand konden voelen. Deze twee gebeurtenissen hebben namelijk veel met elkaar te maken. Monti heeft als Eurocommissaris de interne markt in de jaren ´90 zo´n beetje vorm gegeven en omdat de Europese Commissie de interne markt dit jaar een doorstart wil laten maken, is hem gevraagd een rapport op te stellen.
Monti deed in het EP een aantal interessante uitspraken. Hij zei o.a. dat hij voorstander was en bleef van de interne markt, maar dat het neoliberalisme veel schade had toegebracht aan hoe de interne markt oorspronkelijk bedoeld was. Toen ik hem vroeg of hij dan voor een versterking van de sociale rechten was, die het op dit moment altijd maar weer afleggen tegen het heilige beginsel van ongebreidelde concurrentie, zei hij dat er inderdaad een ´veilige waarborg´ voor sociale rechten moet komen. Ook vond hij dat het neoliberalisme te lang de nadruk had gelegd op lagere en minder progressieve belastingen: volgens Monti was nu de tijd gekomen om de belastingen juist weer op te trekken en de rijken niet langer te ontzien.
Als je dit soort geluiden hoort uit zo´n onverdachte hoek, denk je toch dat de FNV hier bovenop zou zitten, want hier liggen kansen! Dit soort ontwikkelingen bleken echter maar matig bekend, zelfs niet bij de vertegenwoordigers van de FNV op hun kantoor in Brussel. Ook contacten met andere vakbonden in Europa, of met vertegenwoordigers in Europese Ondernemingsraden (bij bedrijven die voor dit model hebben gekozen en in meerdere lidstaten zijn gevestigd) zijn nog onvoldoende ontwikkeld.
Tijdens de conferentie kwam het idee op om gebruik te gaan maken van het burgerinitiatief: als je 1 miljoen handtekeningen bij elkaar kunt krijgen, kun je aan de Europese Commissie een petitie aanbieden en vragen om een voorstel op een bepaald gebied uit te werken. De FNV´ers willen nu gaan werken aan zo´n petitie over een voorstel om de positie van de sociale rechten in Europa veilig te stellen.
Op zich lijkt me dat een prima idee: omdat er zowel in het EP als bij de Commissie sprake is van een rechtse meerderheid, zal het ondanks de mooie woorden van Monti, moeilijk zijn om succes te behalen. Mobilisatie, bijvoorbeeld via het burgerinitiatief, kan dan helpen. Ik hoop van harte dat voorlopig de FNV zich vooral richt op de actie ´65 blijft 65´, maar op langere termijn kan een actie voor het behoud van onze sociale rechten in Brussel best nuttig zijn. Ik heb in ieder geval met een aantal FNV-vertegenwoordigers afgesproken de vakbeweging goed op de hoogte te zullen houden van de belangrijke ontwikkelingen op sociaal terrein in Brussel. Het is de hoogste tijd dat hun geluid doorklinkt in de Brusselse wandelgangen!