Weeklog Dennis de Jong: Contact met de eurofractie - Main contents
Aan de hoeveelheid individuele mails merk ik dat de eurofractie inmiddels door steeds meer SP-leden en andere particulieren wordt ontdekt. Dat is goed nieuws. Juist omdat je in Brussel toch iets verder weg zit, is het van belang dat we van veel mensen horen wat ze aan misstanden ervaren. Iedereen die naar eurofractie@sp.nl mailt, kan er dan ook van verzekerd zijn dat Kartika en ik die mails goed bekijken en waar mogelijk, actie ondernemen.
Je hebt tegenwoordig ontzettend veel mogelijkheden om met volksvertegenwoordigers in contact te komen: via hyves, facebook of twitter, om de ‘hipste’ communicatiemiddelen maar eens te noemen. Toch blijven e-mails heel belangrijk. En daar krijgen we er genoeg van binnen. Zonder overdrijving: het gaat al gauw om een paar duizend mails per week. Een hoop is rommel: eindeloze uitnodigingen voor bijeenkomsten georganiseerd door lobbyisten. Of de zoveelste Europarlementariër die zijn of haar appartement wil verhuren, of zijn sleutels is verloren. Allemaal zaken waar de e-mail voor wordt gebruikt.
Het is dan ook geen eenvoudige zaak om tussen al die flauwekul de belangrijke mails te ontdekken die mensen ons sturen als bezorgde SP’er of burger. Met hulp van de assistenten lukt het ons tot nu toe om die mails toch op het spoor te komen. En zo komen we opeens aan ontzettend interessante en belangrijke informatie uit het echte leven.
Een paar voorbeelden: een klein machinebedrijfje meldt ons dat de nieuwe Europese regels voor veiligheid van machines voor kleine bedrijven veel te ingewikkeld zijn. Een MS-patiënte zegt dat de fabrikanten van haar medicijnen met elkaar afgesproken hebben dat deze alleen nog maar door één apotheekbedrijf (dat uitsluitend via internet opereert) geleverd mogen worden. Iemand anders wijst erop dat er mensen 16 uur in de Eurostar in de Kanaaltunnel hebben vastgezeten, terwijl er eerder Europese regels waren overeengekomen die een snelle vluchtroute juist mogelijk moesten maken. En het lokale winkelbedrijf in Roermond maakt zich zorgen over de vestiging van een outlet centre buiten de stad, en vraagt zich af of dit wel in overeenstemming is met de Europese milieuregels.
Hoewel we als eurofractie maar met een paar mensen zijn, pakken we al dit soort zaken op. Op zijn minst stellen we hierover vragen aan de Commissie: dat duurt meestal lang, want de antwoordtermijn is maar liefst 6 weken, maar het maakt het wel mogelijk het onderwerp onder de aandacht te brengen. Mooier is nog een actie samen met de Tweede Kamerfractie en met veel publiciteit. Of een discussie in de plenaire van het Europees Parlement. Kortom, mogelijkheden genoeg en zoals de mailschrijvers laten zien, ook vragen en misstanden genoeg.
Aan iedereen bij deze de oproep: ga gewoon door met schrijven! Houd ons op de hoogte van zaken waar Europese regels bij betrokken (kunnen) zijn en wij gaan ermee aan de slag. Als SP’ers zijn we liever tijd kwijt met contact met ‘gewone’ mensen dan dat we ons opsluiten in de vergaderzalen van het Europees Parlement…