Workshops BioBased bedrijvendag 2014 goed bezocht

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, September 25 2014, 1:22.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Op 19 september jl. vond in Diessen de EVP BioBased bedrijvendag 2014 plaats. Zo'n 40 ondernemers namen deel aan verschillende workshops. De EU en bedrijven hebben onlangs mede op mijn aandringen als Rapporteur/onderhandelaar namens het Europees Parlement in totaal 3.7 miljard Euro beschikbaar gesteld om de BioBased sector verder uit te bouwen. Maar hoe kan je als Biobased ondernemer in bijvoorbeeld agrofood, chemie, papier, en energie nu concreet een aanvraag doen voor deze gelden? Hoe kan je als ondernemer intekenen op Europese projecten, zogenaamde ‘calls’. Deze, en andere vragen kwamen aan bod.

BioBased ondersteuning: de details

Zo’n 2,7 miljard Euro wordt vanuit de bedrijven zelf ingelegd en ook de EU geeft een extra financiële impuls van 975 miljoen Euro. In totaal gaat het dus om bijna Eur 3.7 miljard. Momenteel bestaat het BioBased Industries Consortium uit 70 partners, die samen de prioriteiten bepalen. Daarnaast zijn er ook nog zo’n 120 ‘associated partners’ die het netwerk verbreden.

Doelstelling

Één van de belangrijkste doelen is het opvullen van gaten in R&D. Er zijn zowel kleine als grote projecten binnen dit programma dus ook zeer toegankelijk voor MKB-bedrijven.

Focus op vraag bedrijfsleven

De onderwerpen van de thema’s zijn zo samengesteld dat ze gefocust zijn op de vraag van de industrie. De eerste ‘call’ loopt nu en zal mid-oktober eindigen. Het aantal partners wat zich wil aanmelden groeit inmiddels sterk en dit biobased netwerk binnen Europa begint nu echt vorm te krijgen.