Reactie Han ten Broeke op beperken vetorecht VN-raad

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Friday, September 26 2014.

De Telegraaf van 26 september 2014 schrijft: 'VN-raad moet soms afzien van vetorecht'

Interessant voorstel van minister Timmermans, dat ik ook heb onderstreept tijdens de laatste behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken (in november 2013) en waarvan ik verzocht heb dit verder uit te werken. Een jaar geleden zei ik in de Tweede Kamer het volgende:

“Kunnen we die VN-Veiligheidsraad, de materialisering van de naoorlogse wereldorde, die nu zo onder druk staat omdat de architecten ervan zelf niet langer bij machte lijken de orde te handhaven, kunnen we die institutioneel hervormen? Iedereen is het eens over de gevolgen van een zwakke VN-Veiligheidsraad. Misbruik van het veto-instrument levert een vrijbrief op voor verdere proliferatie van chemische wapens door rogue states en terroristen.

Dat er 'bullies' op het schoolplein de dienst uitmaken kunnen we nog accepteren, dat zij met overtreden van zelfs de meest basale normen van de internationale gemeenschap wegkomen: dat niet. […] De permanente leden zouden vrijwillig moeten afzien van het gebruiken van hun veto bij de inzet van chemische wapens, een norm die middels het Verdrag Chemische Wapens door iedereen - op zes landen na - is onderschreven. Is de minister bereid zich hier hard voor te maken?

Voorzitter, de VVD erkent dat in de Veiligheidsraad grote veranderingen niet overnight mogelijk zijn maar is zich wel - en anders dan andere partijen - bewust van de mogelijke consequenties. Want als de VNVR er vrijwillig voor kiest zichzelf te delegitimeren, rest ons niets anders dan haar te passeren in urgente gevallen, bijvoorbeeld na de inzet van chemische wapens. Want voorzitter, niet de vorm maar de norm telt. Niet de procedure, maar het principe moet overleven. Het zijn burgers wier belangen dienen te worden behartigd door de VN. Niet uitsluitend de belangen van een aantal permanente leden van de VN-Veiligheidsraad.”

De VVD is benieuwd waar de inzet van de minister om dit voorstel ten uitvoer te brengen toe leidt. Dat wordt dus een interessante begrotingsbehandeling in november.