Radiocolumn september 2014: Europa, nieuw team, nieuwe opstelling

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, September 29 2014, 1:38.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert van Nistelrooij

Europa, nieuw team, nieuwe opstelling

Nu ik voor de derde keer ben gekozen als lid van het Europees Parlement, behoor ik bij de ervaren leden. Of zoals het Brabants Dagblad schreef: “Hij hoort bij de vertegenwoordigers in Brussel, die weten hoe de hazen lopen.” Eén van mijn taken als Europarlementariër is het toetsen van leden van de nieuwe Europese Commissie. Hiervoor vinden hoorzittingen plaats, waarin alle kandidaten één voor één worden ondervraagd. Ook de Nederlander Frans Timmermans.

De Luxemburgse oud-premier Jean-Claude Juncker is als kandidaat van de grootste partij in het Europees Parlement, de Europese Volks Partij (EVP), de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie geworden. Hij heeft de afgelopen maanden op basis van de voordrachten door de lidstaten een nieuw team samengesteld. De belangrijkste wijziging in zijn aanpak is de benoeming van zes vice-voorzitters. Dit zijn een soort supercommissarissen, die elk een aantal ‘gewone’ commissarissen moeten gaan aansturen. De nieuwe opzet moet er voor zorgen, dat er geen onnodige voorstellen uit Brussel komen. Onder andere door meer te letten op de kwaliteit van de voorstellen en op de afstemming tussen de verschillende portefeuilles.

Naar het voorbeeld van de Amerikaanse Senaat worden alle leden van het team van Juncker één voor één door het Europees Parlement ondervraagd. Ik zal bij een aantal van deze hoorzittingen aanwezig zijn. Samen met mijn collega’s let ik bij de kandidaten onder andere op hun deskundigheid, contactuele eigenschappen, betrouwbaarheid en zijn of haar handel en wandel. Zo ontstaat een team, dat met lef aan het werk moet gaan. Het heeft veel weg van de aanpak van Van Gaal, die naar Brazilië ging met een duidelijke visie op zijn team. De nood is hoog. De financiële crisis heeft diepe sporen getrokken. Het moet anders. We gaan daarom voor een krachtdadiger Europa; voor groen, groei en banen.