Geen geld voor strijd tegen ISIS

Source: J.H. (Han) ten Broeke i, published on Monday, September 29 2014.

Nederland heeft voor het aanvallen van ISIS in Irak eigenlijk geen geld. Om de inzet van F-16’s en militaire trainers te kunnen betalen, spreekt het kabinet budgetten aan die zijn bedoeld voor 2017 tot en met 2019. Dat bleek tijdens een briefing over de Nederlandse deelname aan de strijd tegen ISIS.

„De financiering is hoofdpijn”, oordeelt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. „We kunnen niet uit de plooien van toekomstige begrotingen zulke essentiële missies als deze bekostigen. Dit verhoogt de noodzaak om de financiering van missies anders in te richten.” CDA-Kamerlid Knops is het daarmee eens. „Feitelijk zegt het kabinet dat er over een paar jaar geen crises meer mogen plaatsvinden die we militair willen helpen oplossen. Men hanteert de ’kasschuif’ - Haags jargon voor: er is geen geld. Er moet gewoon geld bij. Laat het kabinet dat nou erkennen!”

Volgens Rob Swartbol, directeur internationale samenwerking bij Buitenlandse Zaken, zijn de middelen nu eenmaal beperkt. Door de militaire uitzendingen naar Mali en voor de Somalische kust is de ’missiepot’ voor dit en komend jaar zo goed als leeg. Dat geldt ook voor andere fondsen, behalve dan voor de post ’onvoorzien’ 2017 tot en met 2019. „Deze missie kwam ook tamelijk onverwacht”, verdedigde hij de noodgreep.

Verlenging

Het is onduidelijk wat er moet gebeuren als de ISIS-missie na een jaar aan verlenging toe is. Hoe Buitenlandse Zaken onvoorziene kosten in de toekomst gaat opvangen, is eveneens ongewis. De pot bedoeld voor missies, het Budget Internationale Veiligheid, was door dit kabinet juist in het leven geroepen om gedoe met de financiering van militaire missies te voorkomen.Tijdens de briefing bleek dat de Nederlandse F-16-vliegers hun mandaat - alleen optreden in Irak en niet in Syrië - kunnen oprekken als ze zich moeten verdedigen.

„Zelfverdediging begint en eindigt waar F-16-vliegers worden bedreigd”, zei Commandant der Strijdkrachten Middendorp. Bij dreiging vanuit Syrië mogen Nederlandse F-16’s doelen in Syrië aanvallen. „Ook als er eenheden op de grond vanuit Syrië worden bedreigd.” Mochten de Irakezen in een later stadium ISIS in Syrië gaan bevechten en ze komen daarbij in de knel, dan mogen de F-16’s ze te hulp schieten. De Amerikanen gebruiken zelfverdediging als volkenrechtelijk argument om ISIS zonder toestemming van Assad in Syrië te kunnen bombarderen.

Het zou best kunnen dat dit voor Nederland in de toekomst ook een uitweg biedt om in Syrië militair op te treden, zo suggereerde politiek directeur van Buitenlandse Zaken Geerts. „We volgen de ontwikkelingen op de voet.”

telegraaf.nl