Klimaat- en energiebeleid mag niet leiden tot extra hoge kosten

Source: R.J. (Remco) DijkstraĀ i, published on Wednesday, October 1 2014, 3:35.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Remco Dijkstra

In de Tweede Kamer bespraken we op 30 september 2014 het EU Klimaat- en Energiepakket met de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Een ambitieus energie- en klimaatbeleid kan rekenen op de steun van de VVD-fractie. Zo kan de afhankelijkheid van de fossiele brandstoffen en instabiele regimes omlaag. We zijn echter ook altijd kritisch geweest op klimaatdoelen die het Nederland onnodig moeilijk maken en onze concurrentiekracht schaden. Ook sta ik sceptisch tegenover klimaatdoelen die elkaars effectiviteit tegenwerken.

Minder CO2 is voor de VVD leidend en Nederland heeft al veel doelen bereikt. In Nederland valt overigens veel minder te besparen dan in Oost-Europa, waar veel minder klimaatbewustzijn is dan in ons land. Hier zetten we de thermosstaat een graadje lager, daar zetten ze de verwarming op 30 en het raam open. Ik wil dat gekeken wordt naar een eerlijke verdeling. Alle landen in Europa moeten naar vervuiling bijdragen in plaats van, zoals nu het geval is, bijdragen op basis van inkomen per capita.

Slechts een paar procent van de broeikasgassen komt uit Europa en een nog kleiner deel uit Nederland. Nederland moet niet steeds koploper willen zijn terwijl andere Europese landen achteroverleunen. En dat geldt ook voor de klimaatpositie van Europa in de wereld. Wij willen daarom niet dat Europa zich verbindt aan veeleisende klimaatdoelen als China, India en de VS niet van plan zich zijn aan dezelfde klimaatdoelen te committeren. Een mondiaal gelijk speelveld is belangrijk voor het Europees concurrentievermogen en daarmee de werkgelegenheid in Europa. Als we het klimaatbeleid verkeerd aanpakken dan eindigt Nederland armer en de wereld warmer.

De VVD verwacht van de Staatssecretaris dat zij in Brussel zal voorkomen dat Nederland 5-15 miljard euro aan extra kosten zal moeten bijdragen aan klimaatverbetering. Ook vragen we haar te pleiten voor een verdeling in Europa die gebaseerd is op kosteneffectiviteit en inzet voor een gelijk mondiaal speelveld.

Lees hier mijn spreektekst tijdens het AO.